Imati svoj cilj i deliti ga sa još nekim dva su vrlo različita pristupa poslu.

Kada u neki projekat ulazite sami, sa sobom unosite određene veštine, vreme i kapital. Ni jedan od ovih resursa nažalost nije neograničen.

Pokretanje sopstvenog biznisa najčešće podrazumeva toliki broj zadataka da ne bi bilo previše da mogu da vam izrastu bar još dve ruke.  Iako to, bar za sada, još uvek nije moguće ne znači da u novi posao ne možete da uđete sa dve dodatne ruke koje pripadaju potencijalnom poslovnom partneru.

Kada radite sami neke stvari će neminovno samo proći pored vas bez da ćete ih ikada zapaziti.

Poslovni partneri mogu da ispune praznine koje vi ne možete, dodaju vrednost poslu i, što nikako ne može da se zanemari, unesu dodatni kapital.

Čak i ako tehnologija napreduje toliko da možete da nadogradite dve dodatne ruke, neke druge informacije ćete ponekad i svesno pustiti da prođu pored vas pošto ste odgovorni samo sebi.

Sebe uvek možete da ubedite da je to što dozvoljavate da samo prođu sasvim opravdano.  Kada radite sa nekim neminovno je da ćete imati mnogo izraženiji osećaj odgovornosti. Na taj način ste odgovorniji i prema sebi.

Sad kada smo rešili pitanje odgovornosti ajde da spomenemo još jednu oblast gde su dve prave glave zaista potrebnije od jedne – nove ideje.

Za svaki novi biznis ideje su ključne. Još bitnije od same ideje je šta nakon što ih dobijete. Kada radite sa nekim imate priliku da o njima vodite dijalog umesto monologa. Partner će vam iskreno reći koja ideja je dobra, a koja je, po njegovom mišljenju, slepa ulica. Tako ćete dobiti još jedan dragocen uvid u to gde je racionalnije i isplativije ulagati resurse.

Koliko god da je oblasti u kojima ste stručni i vešti drugo mišljenje uvek je dobrodošlo.

Pored sve pomenute stručnosti sigurno je da postoje neke druge oblasti u kojima se baš, baš mučite. Ako ste deo jednog kvalitetnog partnerstva onda su velike šanse da vaš partner ima veštine komplementarne vašim. Takva kombinacija predstavlja dobru simbiozu kreativnosti i produktivnosti. Možda imate sposobnost da sagledate veliku sliku, ali se borite sa detaljima. Možda neverovatno dobro pišete, ali vam fotografske veštine nisu jača strana. U svakom slučaju, komplementarna partnerstva smanjuju mogućnost da slabosti koje kao pojedinac imate budu kamen spoticanja na putu ka uspehu.

A da budemo realni. Na tom putu puno je prepreka i kamenja na koje možete da se vrlo lako i poprilično jako spotaknete. Jedan od najvećih često je – nije teško pogoditi – novac. Kada stvari idu po planu onda ni poštovanje budžeta nije problem. Međutim često postoji mnogo skrivenih troškova ili prosto onih koje nikako niste mogli da predvidite. Oni mogu biti značajan finansijski udarac posle koga nije baš lako podići se, otresti kolena i nastaviti dalje. Kada imate partnera to ne samo da ublažava neke od pritiska koji se javljaju tokom nepredviđenih ili prosto loših faza nego takođe znači i da imate nekog ko zna tačno šta je to što kroz šta prolazite.

Saradnja znači da možete uraditi duplo više posla nego kad radite sami. Iako to zvuči previše očigledno nije ipak loše napomenuti. Jednom kada vaša lista neurađenih zadataka dostigne epske razmere i previše stvari počne da se dešava oko vas tada će ova očigledna prednost pokazati svoju pravu veličinu. Sve zadatke koje biste inače morali da stavite u drugi plan može da raspodelite sa nekim. Vaša produktivnost će se na taj način udvostručiti, a vi nećete doći u situaciju da propustite bitne prilike koje mogu da znače veliki korak napred.

Pravo partnerstvo ipak nije samo pitanje udruživanja resursa. Postoji još jedan jako bitan aspekt zbog koga treba razmišljati u smeru poslovnog partnerstva. Bez obzira da li u nekom trenutku postanete deprimirani, frustrirani, demotivisani ili sa druge strane potpuno oduševljeni, vaš partner je tu da zajedno podelite svaku emociju.

Poslednja izmena dana 11. decembra 2017. u 00:00


Tamara Đenadić

Rođena je 1980. godine u Beogradu. Osnovne studije završila je 2003. godine na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a kao dobitnik stipendije italijanskog ministarstva spoljnih poslova i master studije iz oblasti finansija na Univerzitetu Tor Vergata u Rimu. U bankarstvu…… Saznaj više »