Isak Njutn poznat je kao tvorac zakona kretanja i jedan od utemeljivača moderne nauke. Svima je   poznata priča o tome kako je jednog lepog prolećnog dana, u šetnji vrtom spoznao zakon  gravitacije. U trenutku dok je zamišljeno koračao kraj drvoreda, jedna zrela jabuka pala je na tlo i tako uticala na Njutna da učini jedan od najvećih pomaka u nauci.

Ova legenda je možda tačna, a možda i nije. Ono što je zasigurno tačno je da ima jednu zanimljivu pouku.

Na svakodnevne događaje retko gledamo kao na mogući izvor inspiracije. Istina je da rutina ubija radoznalost, ali je takođe istina i da su ideje svuda oko nas. One možda neće promeniti svet, kao u slučaju Njutna, ali sigurno da mogu promeniti naš život.

Da bi neka ideja zaista doživela da bude promena našeg života potrebno je da sednemo i zagrejemo stolicu. Ali pre nego što sednemo na tu stolicu hajde da prvo malo prošetamo u potrazi za inspiracijom.

Polazimo dobro opremljeni pošto ovo nije šetnja šetnje radi. Sa sobom obavezno nosimo alat za „otkopavanje“ dobre ideje, a evo i par hint-ova koji mogu da posluže kao putokaz do željenog cilja.

Spakujte jednu listu da biste zapisali sve šanse i mogućnosti koje usput prepoznate. U šetnji kroz svakodnevicu sigurno nailazite na poslove za koje ste više puta zaključili da bi se mogli obavili efikasnije, koji bi mogli da pruže veći komfor, a možda i da budu zabavniji ili ne nailazite na neke poslove koji bi bili korisni.

Sve to može biti deo vaše liste potencijalnih šansi. Listu nakon toga možete da analizirate, ispravljate i dopunjavate, ali je lakše prepoznati dobru šansu kada imate na jednom mestu zabeleženo sve ono što ste pronašli.

Nove ideje ne borave na nekom za to rezervisanom mestu niti su uvek samo rezultat zapaženih problema. Odličnu ideju možete uloviti na najrazličitijim mestima: na odmoru, u razgovoru sa prijateljima, u bioskopu, na izložbi.

Kao što bi skauti rekli: uvek budite spremni.

Držite otvorene oči i podesite instrumente na kurs – ideja. To naravno ne znači da treba da zapisujemo svaki svoj korak ili tuđu misao. Receptori takođe moraju da se uvežbaju, ali je bitno dopustiti vidicima da se prošire i imati na umu da svaki događaj ima potencijal da nam ukaže na nove mogućnosti.

U skoro svakoj dnevnoj situaciji okruženi ste izazovima na koje vi ili neko u vašem okruženju treba da odgovori. Na tuđim iskustvima ipak može mnogo toga da se nauči. Ako obratite pažnju na to  kako drugi rešavaju svoje poslovne probleme i organizuju posao možete da naučite mnogo korisnih stvari. Počnite da primećujete neke sitnice kao recimo, kako lokalna prodavnica pozicionira proizvode,   koja pakovanja vam skreću pažnju, šta utiče da se odlučite za impulsivnu kupovinu, zbog čega ste odabrali baš tu uslugu koju ste odabrali. Tako vežbamo um da ostane aktivan i spreman.

I na kraju, pre nego što sednemo da zagrejemo onu stolicu koja nas i dalje verno čeka napravićemo još jednu listu – listu svojih sposobnosti. Možda dobro organizujete vreme, pedantni ste, imate oko za detalje, dobri ste sa podacima, lepo pišete, ide vam od ruke da savetujete druge. Sve ovo može biti osnova za novu, uspešnu karijeru.

Sve ove liste i nove perspektive treba da nam pomognu da vidimo čime zaista raspolažemo i šta nam nudi svet koji nas okružuje. Tako ćemo izgraditi dobru osnovu da od svakodnevice napravimo nešto zbog čega ujutru lako i rado ustajemo iz kreveta.

Poslednja izmena dana 29. decembra 2016. u 22:57


Tamara Đenadić

Rođena je 1980. godine u Beogradu. Osnovne studije završila je 2003. godine na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a kao dobitnik stipendije italijanskog ministarstva spoljnih poslova i master studije iz oblasti finansija na Univerzitetu Tor Vergata u Rimu. U bankarstvu…… Saznaj više »