Informacija u koju radosno verujemo je sledeća: uspeh je 80% rad, 20% talenat. Dakle, zamalo pa možeš da budeš šta god poželiš. Štaviše – možeš da budeš najbolji u čemu god poželiš.

A onda je na scenu stupio čovek po imenu Laslo Polgar. Rođen tek godinu nakon završetka Drugog svetskog rata, Polgar je rastao u veoma religioznoj porodici. Njegova majka, Jevrejka, preživela je koncentracioni logor dok je otac bio u mađarskoj radnoj sužbi. Tako je mladi Laszlo bio ubeđen da će, kad poraste, postati rabin. Okolnosti se, međutim, menjaju kada njegova majka odlazi sa Laslovom sestrom kada je njemu bilo 10 godina, dok on ostaje sa ocem koji ga šalje u Budimpeštu na školovanje. Ovde je završio jevrejsku gimnaziju, nakon čega je paralelno radio kao varilac i studirao, koncentrišući se na pedagogiju, psihologiju i esperanto. Nakon toga se zaposlio u srednjoj školi i na svom profesorskom putu došao do revolucionarnog zaključka:

Geniji se ne rađaju, geniji se stvaraju.

Godine 1967. Polgar se oženio Klarom Altberger, sa kojom je napravio tri ćerke: Žužanu, Sofiju i Judit, koje će postati objekti životnog eksperimenta koji će potvrditi očevu tvrdnju. U prilog ovoj teoriji išla je činjenica da su vunderkindovi koji su se istakli kroz istoriju najčešće odrastali u odgovarajućem okruženju. Mocartov otac je bio pijanista, a njegov sin se još kao beba uspavljivao uz zvuk klavira, dok je sa 6 održao prvi koncert na carskom dvoru Šenbrun.

Ali vratimo se ipak u XX vek. Ne verujući u školski sistem, „koji je osmišljen tako da od dece pravi mediokritete“, lično je školovao svoje ćerke, kod kuće. Tako je svojoj najstarijoj ćerci predstavio šahovsku tablu kada joj je bilo četiri godine. Iako se sam šahom bavio amaterski, primetio je da je maloj Žužani ova igra neobično zanimljiva pa se i sam posvetio izučavanju šaha, a zatim i podučavanju. Prošlo je svega nekoliko meseci intenzivne igre između oca i ćerke kada je dvojac otišao u šahovski klub u Budimpešti. Devojčica je pobedila maltene svakog muškarca naspram kog bi sela za šahovsku tablu.

I tako je počelo – Laslo i Klara su shvatili da je šah veština nad kojom će moći lako da izmere uspeh svojih kćeri, tako što će intanzivnim podučavanjem od njih napraviti genije. Iste godine Žužana je postala prvak na lokalnom turniru, a sa 12 juniorka prvakinja sveta. Već tri godine kasnije pobeđuje u svim ženskim kategorijama i zadržava se među prve tri šahistkinje sveta više od dve decenije. Ključ je bio u tome što duh vremena još nije dozvoljavao zvanična nadmetanja između muškaraca i žena. Žužanin je radio na dokazu kontroverzne tvrdnje da muškarci i žene imaju jednake kapacitete, ali nije imalo priliku da to zvanično dokaže sve dok dovoljan uzrast nije stekla najmlađa ćerka, Judit. Sa svojih 15 godina postaje neprikosnoveni najbolji šahista na svetu, verovatno zbog toga što je njen otac imao više vremena da sam uči i osmisli metode podučavanja nego što je bio slučaj sa dve starije ćerke.

Kasnije su sestre prošle kroz niz eksperimenata koji su ispitivali spornu tvrdnju da je njihova genijalnost stvorena. Žužana je bila podvrgnuta ispitivanju koje je imalo za cilj da prouči njenu radnu memoriju. Ispostavilo se da je, učenjem od najmlađih dana kada je njen um još bio mek i izuzetno gladan i rastegljiv, radna memorija devojčice proširena i ojačana višestruko u odnosu na prosečnu. Imala je prilike da tokom intervala od tri sekunde posmatra figure raspoređene po tabli, a zatim rekonstruiše čitavu postavku što je svaki put uradila bez greške. Nasuprot tome, prosečna radna memorija je u stanju da istovremeno obrađuje svega sedam informacija.

Nakon brojnih turnira odrasli su prilazili i čestitali Laslou diveći se njegovom „čudu od deteta“. Sa druge strane, Polgara je pre čudila nevoljnost ljudi da poveruju u moć vežbe.

„Da su videli učenje, spori napredak, poboljšanje koje dolazi mic po mic, ne bi tek tako nazvali Žužanu čudom. Jer svako dete je potencijalni genije.“

Poslednja izmena dana 12. marta 2018. u 08:50


Vanja Mlađenović

Vanja Mlađenović, rođena u Beogradu 1988. godine. Zvanično se bavi novinarstvom i marketingom, nezvanično pričama i muzikom. U slobodno vreme istražuje svet.