Stres, kao sastavni deo života brojnih kolektiva i svih onih koji su njihov deo, ponekad ne može da se izbegne. No, već smo rekli da je ono što se, u stresnim situacijama, najviše računa jeste to šta radimo sa tim stresom (link ka prvom tekstu o stresu) – kako mu pristupamo i na koji način svoje ponašanje prilagođavamo takvim uslovima.

U prethodnom tekstu opisali smo o tome koliko su emocije i komunikacija važni u stresnim situacijama. Sada vam donosimo dve tehnike koje vam mogu pomoći da se izborite sa stresom, to jest sa onim delovima svoje reakcije na stres na koje možete uticati.

Upravljanje vremenom

Vreme je često, samo po sebi, snažan izvor stresa. To se odnosi na rokove, na određene periode u godini kada posla ima mnogo, na nepredviđene okolnosti kada je potrebno reagovati što je brže moguće i tome slično.

Svi načini za organizovanje vremena kao što su podsetnici, spiskovi zadataka i zaduženja mogu biti od velike pomoći, a upoznaćemo vas sa još jednom tehnikom, koja vam može pomoći oko pravilnijeg postavljanja prioriteta.

Najpre uzmite jedan papir i podelite ga na četiri dela, a zatim svakom delu dodelite naziv, kao što je na slici ispod:

 

Objašnjenje za ovu jednostavnu „Hitno-bitno“ matricu je sledeće:

  • U kvadrant I (Hitno i Bitno) upisujete sve ono što mora da se uradi ODMAH. Klijent koji je na telefonu, nedostatak nečega što je ključno za obavljanje posla, sastanak koji se približava i koji je važan. To su sve one stvari koje su neodložne.
  • U kvadrant II (Nije hitno i Bitno) je sve ono što svakako zaslužuje vašu pažnju, ali ne odmah. To su sve stvari koje su važne, ali je njihov rok daleko (barem u odnosu na one iz prvog kvadranta). Ovde često spada sve ono što planiramo, a bavljenje stvarima koje su u ovom kvadrantu sprečiće da se one „prespu“ u kvadrant I.
  • U kvadrant III (Hitno i Nije bitno) spadaju stvari koje možda nisu na samom vrhu liste prioriteta, ali moraju da se urade što pre. Na primer, pukla cev u toaletu, od koje svakako ne zavisi uspeh vašeg posla ili projekta, ali je potrebno reagovati odmah, kako problem ne bi postao još veći. U kontekstu obavljanja posla, ovom kvadrantu spadaju, recimo, mejlovi na koje morate da odgovorite što pre, telefonski pozivi koji takođe nisu od suštinske važnosti za ono što radite i tome slično.
  • U kvadrant IV (Nije hitno i Nije bitno) spada sve ono što radite kada više nije ostalo ništa hitno ni bitno. Mnogi često nemaju vremena za takve stvari, ali njima je važno baviti se, kako ne bi dospele u neki od ostala tri kvadranta. To može biti ćaskanje za zaposlenima, nevažni mejlovi, stvari koje odlažete u nedogled, a koje nisu suštinski važne za obavljanje posla. No, važno je imati ih na umu ili, još bolje, na papiru, kako biste imali što realniji prikaz svega onoga što čeka na izvršenje.

Ne morate da čekate na povećan nivo stresa da biste koristili ovu tehniku; ona je korisna za organizaciju posla i obaveza bez obzira na to da li ste pred većim izazovima nego obično ili je ovo sasvim običan radni dan za vas.

Tehnika opuštanja

Naša tela prirodno su opremljena da se nose sa stresom, ali stres kakav smo imali u davnoj istoriji nije ni približan današnjem poimanju stresa. Nekada smo se, kao vrsta, stresirali oko toga da li će nas napasti neka divlja zver, a danas se stresiramo oko stvari kao što su rokovi.

Stres utiče na telo, pa ukoliko je njegov uticaj dugotrajan i/ili intenzivan, to može dovesti do brojnih oboljenja koja se mogu sprečiti. U tehnike za uspešnu borbu sa stresom spadaju i one koje su usmerene na telo, a sada ćemo vam predstaviti jednu takvu tehniku.

Progresivna mišićna relaksacija omogućava nam da spoznamo kako izgleda kada nam je neka mišićna grupa u telu napeta, a kako kada je opuštena. Ideja koja stoji iza ove tehnike jeste da primetimo razliku između stanja napetosti i opuštenosti, kako bismo mogli da prepoznamo one delove tela koje nesvesno, kada smo pod stresom, naprežemo, a zatim i da ih, svesno i ciljano, opustimo.

Ukoliko patite od povrede nekog dela tela, preskočite deo vežbe koji se odnosi na mišiće na tom delu. To ne znači da ne možete vežbu da radite uopšte, već samo obratite posebnu pažnju na mesto povrede.

  • Priprema: Najpre se namestite u udoban položaj, sa vratom i glavom koji su opšuteni i naslonjeni na nešto (stolicu, zid). Zatvorite oči i usmerite pažnju na različite delove tela, jedan po jedan. Na primer, fokusirajte se najpre na mišiće stomaka.
  • Korak 1: Zategnite mišiće tako da osećate napetost i držite ih u tom stanju nekoliko sekundi. Zatim ih namerno opustite.
  • Korak 2: Sada ponovo zategnite mišiće stomaka, ali ne u potpunosti. Stisnite ih taman toliko da primetite napetost, držite ih tako par sekundi i onda ih opustite.
  • Korak 3: Obratite pažnju na svoje mišiće stomaka, ali nemojte ništa činiti sa njima. Nakon što postanete usmereni na ovu mišićnu grupu, samo opustite mišiće, ništa više. Ovaj deo ne uključuje stezanje mišića, već samo usmerenost pažnje na njih i opuštanje.
  • Sve ovo zatim možete ponavljati sa svakom grupom mišića na telu, doslovno od glave do pete. Primetite koja je razlika između stanja napetosti i stanja opuštenosti, a svaki sledeći put kada se osetite napeto, usmerite svoju pažnju na deo tela zahvaćen napetošću i svesno i namerno ih opustite.

Ništa što činite u vezi sa stresom neće delovati „iz prve“, to jest – jednokratno rešenje za borbu sa stresom ne postoji. Potrebno je da odlučite da ćete ubuduće stvari raditi drugačije, a zatim postupno sprovoditi promene i ne odustajati od njih na prvi korak poteškoća. Isto tako, „Nemam vremena“ nije nikakav validan izgovor; pronađite vreme da se posvetite svom umu i telu onda kada im je vaša pažnja najpotrebnija, a to su upravo stresne okolnosti.

Poslednja izmena dana 19. aprila 2016. u 22:39


Ina Borenović

Ina je master psihologije, sa raznolikim iskustvom: od regrutacije i selekcije vojnog kadra, konsaltinga iz oblasti ljudskih resursa, pa sve do pisanja, predavanja, bavljenja psihologijom marketinga i preduzetništva. Sertifikovani je trener asertivnosti, sa završenim edukacijama iz grupne analize (osnovni nivo)…… Saznaj više »