Svi se sećamo razdragane face momka u beloj majici što nas gleda sa ekrana, iz poluprofila. Tom, naš prvi sajber prijatelj.

Zasenjeno slavom i međuzvezdanim uspehom Marka Cukenberga, ime Tom Anderson je do sredine druge decenije XX veka palo u zaborav. Gde i šta radi nekada najpoznatije lice interneta?

Godine 2003. Tom Anderson je radio za kompaniju eUniverse. U to doba, društvena mreža Friendster je neko vreme u etru i broji nekoliko miliona korisnika, mahom lažnih identiteta ili lažnih selebritija. Tom svom šefu predstavlja ideju – hajde da stvorimo nešto slično, s tim što će se od korisnika zahtevati pravi identitet, a zatim pružiti sloboda da na „svom prostoru“ predstave šta već žele da predstave i povežu se sa istomišljenicima. Slede meseci dobrih i loših odluka koje nam danas nisu tema i dolazimo do trenutka kada se prvi put logujete na My Space, a u listi prijatelja vam stoji Tom. Mogli ste da ga obrišete ili ne, u svakom slučaju – on je vaša prva veza sa ovim svetom.

Njegova veza sa tehnologijom počela je u tinejdžerskim godinama i ranim godinama interneta, kada se Anderson uživljavao u ulogu hakera, provodeći dane i noći na (pra)računaru. U post-my space eri, teško da ste naišli na novu fotografiju ovog poznatog lica. Kako sam kaže, i dalje se dešava da ga neko prepozna na ulici, i to je „taman dovoljno često da i dalje bude zabavno, a da mu ne narušava privatnost“. Verovatno je i to bio motiv nikada promenjenog avatara. U kasnijim intervjuima, ovo je pepisao i svojoj „ličnosti sklonoj opsesijama“:

„Živeo sam toliko različitih života da ih je teško opisati. U jednom periodu sam bio član benda, gde sam bio pevač i gitarista. Muzici sam posvećivao svaki svoj dan. S druge strane, da ste me upoznali tokom studija, verovatno biste pomislili da mi je misija da postanem profesor i zadržim se na fakultetu. Volim promene i uživam u njima. Sviđa mi se ideja da u svakom trenutku bilo šta može da se desi…“

Tom namesto Monalize

Nakon svoje čevorogodišnje vladavine nad My Space-om, Tom i ostatak ekipe prodaju svoj projekat za pola milijarde dolara, od čega njemu ide – citiram – „više nego što sam ikada mislio da ću zaraditi i više nego što mi treba za ostatak života“. Četiri godine kasnije, 2009, sa nepunih 40 godina, naš momak praktično odlazi u penziju. Plan mu je bio da kupi kuću, useli se, zatim sagradi novu na novom mestu i proda staru. I tako iznova i iznova. Tako je i bilo, tri puta za redom, do 2011. kada je otišao na festival Burning Man i pritom poneo svoj novi foto aparat. Otkrio je novi talenat koji ga ja fascinirao dovoljno da njemu posveti sve svoje vreme, bez namere da ga pretvara u posao:

„Kada bih prodavao svoje fotografije, to bi moju strast pretvorilo u posao. Već sam bio na tom terenu, i sada mi nije do toga. Nikada nisam ni pomislio – sada ću postati fotograf! – samo sam video svoje slike i dopale su mi se. Čak me je intrigiralo sa kojom lakoćom me novi hobi osvaja. U ranijim kreativnim potragama, događalo mi se da godinama pokušavam da dođem do zadovoljavajućih razultata po ličnim kriterijumima i nikada ih ne dostignem. Sa fotografijom, svakog dana vidim napredak i novi izazov. Dan po dan, to je postala moja strast i naterala me da joj podredim sve druge odgovornosti, kako bi se moj život pretvorio u putovanja i fotografiju.“

I to je i uradio, u šta se sami možete uveriti putem Instagrama, gde i danas stoji My Space ikona.

Jednom prilikom je neko spomenuo Toma na Twitteru, sa pitanjem zašto za sve ove godine nije promenio svoju profilsku fotografiju. Odgovorio je:

„If I used a new profile picture it would break the internet; my pic has been viewed more than the mona lisa bi*ch“

Da li je ovo istina? Verovatno nije. Ali nije ni nemoguće. Ono na šta možemo da računamo je da će Tomova prepoznatljiva profilska slika jednog dana visiti u nekom muzeju, označavajući početak novog digitalnog doba. Zamislite da se to dešava stotinama godina od danas. Možda će se ljudi baviti sličnim pitanjima koje mi postavljamo Monalizi. Zašto je u belom? Šta znače ove žvrljotine iza njega? Zašto se ovako zagonetno smeši? Ko ga je fotografisao? Da li je Tom, ustvari, žena?

Poslednja izmena dana 10. januara 2018. u 00:21


Vanja Mlađenović

Vanja Mlađenović, rođena u Beogradu 1988. godine. Zvanično se bavi novinarstvom i marketingom, nezvanično pričama i muzikom. U slobodno vreme istražuje svet.