Da li vam je poznat izraz Shadowban? Mnogi autori kojima je u fokusu analiziranje društvenih mreža bave se ovom pojavom vrlo aktivno u poslednje vreme. Iako na internetu možete pronaći dosta tekstova na ovu temu, većina korisnika  Instagrama još uvek ne zna šta to tačno znači niti da li nekako utiče na njih.

Kao što se iz naziva može zaključiti, reč je o jednom vidu zabrane koju Instagram može da nametne vašem nalogu tako da vi toga uopšte ne budete svesni. I tu je leži najveći izazov Shadowbana.
Svaki post koji objavite videće samo vaši trenutni pratioci dok će ostatak potencijalne publike ostati uskraćen za to što ste podelili. Shadowban onemogućava pristup novoj publici pošto ćete, šta god objavili, ostati nevidljivi bez obzira na pretragu koju neko zadaje.

Ako ste doživeli dramatično smanjenje lajkova i komentara, a ljudi koji su u interakciji sa vašim nalogom su isključivo oni koji vas već prate onda vam je možda nametnuta ova zabrana.
Najlakši način da to proverite  jeste da zamolite nekoga ko je već vaš pratilac da vas ukloni sa liste i proveri da li se vaša slika pojavljuje pri pretrazi konkretnog hashtaga.

Iako niko nije ponudio zvanično obrazloženje kako dolazi do zabrane sigurno je da je možete „zaraditi“ nepoštovanjem Instargram Terms and Rules. Instagram se oduvek trudi da svoju zajednicu učini sigurnom, zabavnom i autentičnom. Porast upotrebe različitih vrsta botova i spamera otežava ovu nameru pa Instagram konstantno uvodi oštrija pravila.

Koja ponašanja privlače pažnju algoritama i spam filtera koji vas stavljaju „u senku“?

Upravo korišćenje pomenutih botova, automatizacija postova i kupovina pratilaca su aktivnosti koje nisu u skladu sa uslovima korišćenja.

Bilo kakva vrsta automatizacije, uključujući i bot programe za komentare kontrolišu se vrlo revnosno od strane postavljenih algoritama. Postoje programi koji vas podsećaju da treba da objavite novi post, ali to ne rade umesto vas. Upotreba ovakvih programa ne nosi nikakav rizik.

Ako iste hashtagove koristite u dužem vremenskom periodu, Instagram alogitmi mogu da pomisle da je reč o spamu. Zato se preporučuje da se oni osvežavaju i kombinacije menjaju sa vremena na vreme.

Ponekad delovi sadržaja unutar hashtaga mogu biti problematični. Instagram je počeo da prepoznaje materijal koji je označen kao sadržaj za odrasle tako da ako koristite hashtag koji je masovno korišćen u ove svrhe ceo vaš post može završiti sa zabranom.

Klikom na hashtag možete proveriti da li koristite problematične reči. Ukoliko ne postoji odeljak „top posts“ i ne možete da pregledate više od jedne stranice slika značete da je sadržaj koji koristite ograničen. Ponekad postoji i poruka na dnu stranice koja navodi da je hashtag ograničen zbog zloupotrebe.

Oni koji istražuju ovu novu pojavu dali su i neke korisne smernice. Ukoliko se vratite na „uobičajen nivo aktivnosti“, u  roku od 24-48 sati sve se može vratiti u normalu.

Pošto Instagram redovno menja svoje algoritme s vremena na vreme sasvim je normalno videti promene u angažmanu na naše postove. Takođe, imajte na umu da reach postova ume da opadne i zbog poslovne strategije samog Instagrama koji zarađuje od sponzorisanih oglasa.

Bez obzira da li je Shadowban toliko rasprostranjen koliko neki o tome pričaju, u jedno možete da budete sigurni. Ukoliko poštujete pravila, redovno proveravate svoje hashtagove i trudite se da doprinese kvalitetu sadržaja koji se putem ove mreže deli nemate o čemu da brinete.

Poslednja izmena dana 14. februara 2018. u 21:06


Tamara Đenadić

Rođena je 1980. godine u Beogradu. Osnovne studije završila je 2003. godine na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a kao dobitnik stipendije italijanskog ministarstva spoljnih poslova i master studije iz oblasti finansija na Univerzitetu Tor Vergata u Rimu. U bankarstvu…… Saznaj više »