Sećate li se kako ste kao dete gledali na svet oko sebe? Sve je bilo novo i zanimljivo, a vi ste imali toliko pitanja.

Koliko je zaista velik svet?

Zašto je nebo plavo?

Odakle dolazi vetar?

Zašto voda ne može da gori?

Gde odlaze pčele preko zime?

Zašto trepćemo?

Iskra radoznalosti najčešće se zagasi kako odrastemo. Vremenom prestajemo da se mnogo pitamo i počnemo da podrazumevamo stvari.

Nebo je plavo pa je plavo, voda ne gori zato što je voda. Mnoga pitanja na koja nemamo odgovor zanemarujemo zato što postoje dnevne obaveze koje moramo da obavimo i dnevni zadaci koje treba da ispunimo.

Živimo u vremenu kada do skoro svakog podatka možete doći u par klikova. Da li tu dostupnost informacijama koristimo za sopstveno unapređenje onoliko koliko bismo mogli? Najčešće ne, iako svoj rast i razvoj možemo da obezbedimo samo ako stalno učimo.

Zašto je konstantno učenje toliko bitno?

  1. Tako ostajemo konkurenti na tržištu rada

Da biste danas bili uspešni u poslu kojim se bavite ili želite da se bavite neophodno je da imate odgovarajuća znanja. To potrebno znanje jako brzo se menja i proširuje pa ako ne idete u korak sa promenama može vas lako pregaziti vreme.

Ako niste verzija sebe 2.0 ili 3.0 neko do vas će biti, a stara slava može vas držati u igri samo neko ograničeno vreme.

  1. Napredujemo izlaskom iz zone komfora

Ljudi postaju uspešni u nekoj oblasti samo ako izađu iz svoje zone komfora. Oni prihvataju nove izazove, nove rizike i nova znanja. Uspevaju oni koji postave sebe izvan svojih trenutnih granica.

Jedini način kako ćete izađi iz zone komfora jeste ako širite svoja znanja i stičete nova iskustva. Kad god naiđete na otškrinuta vrata na kojima je naptis koji vam nije poznat, postavite nogu u njih i pružite ruku da upalite svetlo.

  1. Otvoreniji smo za međuljudske odnose

Kada znate više o različitim stvarima možete se bolje povezati sa ljudima, privatno i poslovno. Sticanjem novih saznanja širite vidike, spremniji ste da prihvatite različita razmišljanja i tuđa iskustva, a to automatski utiče na kvalitet vaših postojećih odnosa i sposobnost sklapanja novih.

  1. Vodimo zdraviji i duži život

Verovali ili ne, ali različita istraživanja pokazuju da je aktivna mentalna aktivnost jedan od ključnih faktora da živite duže i zdravije. Ako se izlažete pravim mentalnim izazovima pomažete sebi da duže ostanete vitalni. Možda je vreme da naučite neki novi jezik ili veštinu.

  1. Generalno se osećamo bolje

Nova i zanimljiva saznanja su hrana za duh i telo. Kako naša radoznalost vraća rumenilo u obraze tako mi sa manje napora idemo ka novim postignućima. Ako su vaš duh i telo pravilno nahranjeni lakše se osećate kao kompletna osoba.

Prilika za učenje ima na sve strane. Na internetu možete pronaći brdo izvora besplatnih kurseva koji vam mogu pružiti nova znanja.

Neki od njih su: Class Central, Coursera, Udacity, Khan Academy. U skladu sa svrhom ovog portala par preporuka  i na temu startup biznisa:Y Combinator How to Start at StartupHappy Startup School, Lean LaunchPad.

Inače, pčele zimu provode u košnici čuvajući maticu. Preživljavaju jedući med koji su sakupile tokom leta i imaju razvijen sistem rotacije tako da nikome ne bude predugo previše hladno.

Nebo je plavo zato što, iz spektra boja Sunčeve svetlosti, plava putuje u kraćim i manjim talasima pa se zato najlakše vidi.

Treptanje je mehanizam kojim se oko čisti od čestica prašine i koji održava neophodnu vlažnost oka. Takođe čuva oči od potencijalno štetnih uticaja kao što su jaka svetlost i strana tela.

Voda ne može da gori zato što je svoju toplotu već predala u procesu hemijske reakcije vodonika i kiseonika.

Poslednja izmena dana 27. februara 2017. u 09:48


Tamara Đenadić

Rođena je 1980. godine u Beogradu. Osnovne studije završila je 2003. godine na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a kao dobitnik stipendije italijanskog ministarstva spoljnih poslova i master studije iz oblasti finansija na Univerzitetu Tor Vergata u Rimu. U bankarstvu…… Saznaj više »