Od idejnih, organizacionih, pa preko finansijskih ili pravnih, samo jedna osoba najbolje poznaje svaki aspekt vašeg biznisa. To ste, naravno, vi sami, i stoga znate da takva odgovornost može biti mač sa dve oštrice.

To ćete definitivno shvatiti kada se nađete u situaciji „ispravljanja krivih Drina“. Suočavanje sa posledicama rizičnih ili pogrešnih odluka neretko prati subjektivan odnos prema problematici koja je pred vama, dok se sagledavanje stvari iz drugačije perspektive vremenom ispostavlja kao pravi izazov.

Ukoliko naslućujete da pojedine poteškoće ipak ne možete prevazići sami, možda je pravo vreme da angažujete nekoga ko bi trenutne okolnosti procenio krajnje objektivno, i pritom uočio detalje koji su vama eventualno promakli.

Taj „neko“ bi bio konsultant iz oblasti poslovanja, odnosno osoba (ili osobe) čije znanje i iskustvo ih kvalifikuje za pružanje podrške preduzećima i pojedincima u cilju poboljšanja uslova i rezultata poslovanja.

Dobra strana angažovanja poslovnog konsultanta je u tome što je njihov pristup lišen upravo subjektivnih utisaka vezanih za konkretnu problematiku, a koji su za vas kao vlasnika/rukovodioca potpuno očekivani. S te strane, konsultanti će vam vrlo otvoreno i bez uvijanja ukazati na propuste koje ste možda dugo vremena zanemarivali.

U tom smislu, čak i mali podsticaj s njihove strane mogao bi inicirati promene koje će biti presudne za uspeh vašeg poslovanja. Pa ipak, prepustiti svoj biznis u tuđe (često i nepoznate) ruke nije ni malo laka odluka. Takođe, sigurno ne biste želeli da taj zadatak poverite nestručnim, ili ljudima koji nisu u stanju da uvide kako vaš biznis zapravo funkcioniše. Pitanje od milion dolara ovde glasi: po čemu ćete prepoznati stručnjaka iz oblasti konsaltinga koji u svakom trenutku zna tačno šta i zašto radi?

Recimo da ste se obratili konsultantu za koga pretpostavljate da načela i izazove samostalnog poslovanja drži u malom prstu. Kako ćete znati da je upravo on pravi izbor za vas?

Prvo i osnovno: iskusan i pouzdan konsultant ne poznaje isključivo specifičnosti ogranizacije poslovanja u širem smislu. Naprotiv, on će umeti da prepozna šta je ono što vašu strukturu poslovanja čini specifičnom.

To znači da će ta osoba razumeti:

  • Dinamiku međusobnih odnosa zaposlenih u vašem preduzeću;
  • Iskustva korisnika vašeg proizvoda ili usluge;
  • Gde i kako počinju (odnosno, završavaju se) pojedinačni radni procesi;
  • Na koji način svaki od ovih segmenata funkcioniše u širem kontekstu.

Poslovni konsultant, prema tome, mora biti sposoban da suštinski prepozna sve specifičnosti strukturalnih i organizacionih procesa koje vi primenjujete. Tek tada je moguće ući u problematiku sa kojom se trenutno suočavate i potražiti rešenja koja bi donela konkretne rezultate.

Sledeća odlika koja izdvaja pouzdane biznis konsultante jeste da se u svakoj situaciji fokusiraju na primenu konkretnih rešenja. Šta bi to značilo u praksi?

Recimo da ste odlučili da se rešite viška kilograma, i obratili ste se za pomoć personalnom treneru. Neće vam mnogo značiti ukoliko vam on samo deklarativno spočita kako je važno da redovno vežbate. Naprotiv, od njega ćete očekivati da vam, u skladu sa vašim potrebama i mogućnostima, predloži i isplanira odgovarajući režim vežbanja, i pokaže vam kako da pravilno vežbate radi postizanja optimalnih rezultata.

Isto važi i prilikom angažovanja poslovnog konsultanta. Svako vam može reći kako bi trebalo da uradite ovo ili ono – međutim, vama je potrebna osoba koja će vas detaljno sprovesti kroz sve pojedinačne faze tog procesa i, na kraju, osposoboti vas da to sledeći put učinite potpuno samostalno.

Dakle, zadatak konsultanta nije samo da osmisli rešenje, već da vam pomogne da to rešenje primenite u realnim okolnostima.

S druge strane, ideja o samostalnom biznisu kao delatnosti u kojoj vi o svemu odlučujete na osnovu sopstvenih planova i vizija, u teoriji zvuči vrlo primamljivo. Pravi zaplet nastaje kada shvatite da u praksi stvari ne funkcionišu tako jednostavno.

Naime, prostora za rizične poteze ili pogrešne odluke imaćete na pretek. Kada naslutite da bi upravo one mogle biti uzrok vaših trenutnih poteškoća, shvatićete i da je, zarad oporavka vašeg biznisa, ponekad nužno sprovesti i tzv. nepopularne mere.

To bi moglo biti otpuštanje dela zaposlenih, ukidanje pozicija koje vam isisavaju budžet, ili pak, ulaganje tog budžeta u isplativije resore.

Kako god bilo, iskusan i pronicljiv konsultant će vam otvoreno ukazati na manjkavost postojećih struktura poslovanja, a zatim predložiti strategije koje vam se isprva možda i neće dopasti. Ipak, imajte na umu da je to možda i jedino prihvatljivo rešenje u datom trenutku, i da biste samo tako mogli pokrenuti stvari sa mrtve tačke.

Razume se, konsultant koji je u stanju da shvati prave uzroke vaših poslovnih izazova, znaće i da je za uočavanje vidljivih poboljšanja potrebno vreme. Nije retkost da u osnovi slabih rezultata poslovanja leže problemi koje vlasnici i rukovodioci, svesno ili nesvesno, godinama guraju pod tepih. I najbezazleniji previdi u procenama, ukoliko se ne adresiraju na vreme, mogu imati dalekosežne nepovoljne posledice, zahvatajući pritom i sve ostale segmente poslovanja.

Suština je, dakle, u tome da instant rešenja ne postoje, a uočavanje prvih konkretnih rezultata često će iziskivati više vremena nego što vam se isprva čini. Prema tome, pojedinci ili timovi kojima ste se obratili za pomoć vas, između ostalog, nikada neće dovesti u zabludu po pitanju realnih vremenskih rokova potrebnih za prevazilaženje konkretnih problema.

Sa tim u vezi, uloga poslovnog konsultanta i jeste da vam predoči odgovarajući način upravljanja postojećim radnim procesima, ali i da vas podrži u korigovanju pogrešnih navika koje su do određenih problema i dovele. Na kraju krajeva, to je jedini način da trajno prevaziđete izazove koji su pred vama, te da ponovo postavite svoj biznis na stabilne i čvrste temelje.

 

Poslednja izmena dana 28. septembra 2017. u 02:20


    Marta Levai

    Rođena je 1986. godine u Novom Sadu. Završila je studije muzičke teorije na Akademiji umetnosti. U jednoj priči uvek otkrije bar još dve, i zato često sasvim slučajno opazi ono za šta se drugima čini da se ne primećuje. Na…… Saznaj više »