„Poslednja stvar koju biste hteli jeste da nakon završetka igre poželite da ste se ipak više potrudili.“ – Derek Džeter, američki bejzbol igrač

Ukoliko ste ikada morali da odustanete od nečega – bila to sjajna biznis ideja ili, recimo, projekat koji se u međuvremenu ispostavio kao neisplativ – onda sigurno ne biste poželeli da vas zaprati osećaj sličan ovom. Ipak, ponekad ćete biti prinuđeni upravo na takav korak – i to ne iz ličnog htenja, već zbog okolnosti na koje ne možete uvek uticati.

To bi mogle biti nepredvidive promene na tržištu, ili pak, modernizacija poslovanja koje će poslati taj vaš projekat u istoriju. Šta god bilo u pitanju, retko ko je takvih scenarija pošteđen – od sitnijih entuzijazista, pa sve do velikih igrača kao što je, recimo, Google.

Ukoliko za slanje e-pošte koristite Gmail, onda se sigurno sećate i chat servisa Google Talk. Gugl ga je uveo „davne“ 2005., da bi ga odnedavno zamenio Google Hangouts. Procenivši da je potonji adekvatniji za korišćenje u poslovne svrhe, čelnici ove kompanije proglasili su ga za definitivnog naslednika Google Talk-a.

A zvanično „penzionisanje“ ove aplikacije ujedno beše i najmudrija odluka. Ista sudbina ponekad će zadesiti i idejne koncepte na kojima počivaju kompletne poslovne strategije, ili pak kompanije, brendovi, pa i čitave linije različitih proizvoda. Napuštanje tog idejnog koncepta – koji često čini i osnovu nekog samostalnog poduhvata – pomalo je kao rušenje temelja kuće u kojoj godinama živite – a opet, kada već znate da vaša zamisao u suštini nema perspektivu, to je jedino što vam naposletku preostaje.

Ponekad će se, doduše, istovremeno „igranje na 2 terena“ činiti kao sasvim legitimno rešenje. To pokazuju i brendovi koji ne odustaju od svojih već proverenih strategija, ali se pritom uspešno prilagođavaju i savremenim zahtevima tržišta. Jedini problem je u tome što neće baš svaka ideja izdržati taj neumoljivi test vremena. U takvim okolnostima, paradoksalno, dolazite u situaciju da se, pre ili kasnije, pronađete u rečenici slavnog majstora Džetera.

I nisu baš daleko od istine oni koji tvrde da nema mnogo razlike između tržišne i one sportske arene. Zapravo, velikani poput Dereka Džetera sa time se susreću gotovo svakodnevo, i vrlo su kompetentni da se po tom pitanju i sami oglase.

Tako je i proslavljeni američki kvoterbek Bret Farv potpuno u pravu kada kaže:

„Ljudima koje zanimaju moji planovi za narednu sezonu, jedino što mogu da kažem je da sigurne garancije ne postoje. Zato, iskoristite mogućnosti koje vam se pružaju sada i ovde.“

Naposletku, najvredniji resurs koji imate je sadašnji trenutak. A njega ćete svojim saveznikom učiniti tako što ćete mudro posložiti prioritete.

Drugim rečima, moraćete odrediti da li vam se više isplati da nastavite po starom, ili je bolje da svoje vreme uložite u nove projekte i ideje. I baš zbog toga što za to famozno Sutra ne postoje garancije, bićete prinuđeni da, na ovaj ili onaj način, prigrlite neizvesnost i promene.

Da li će to podrazumevati i definitivno napuštanje prvobitnih ideja vodilja, u velikoj meri zavisi i od vaših dugoročnih planova. Sa time bi se složio i slavni hokejaš Vejn Grecki, a njegov osvrt na temu fokusa u igri vrlo je prikladna analogija i u svetu biznisa:

„Dobar igrač usmeriće pažnju na trenutnu poziciju paka. Odličan igrač razmišljaće o tome gde taj pak, nakon udarca, treba da završi.“

Razmislite, dakle, i o tome gde vidite sebe u budućnosti – odnosno kakvi su vaši planovi poslovanja na duže staze. U suprotnom, lako se može desiti da vas „nadigraju“ oni koji znaju gde – i na koji način – tačno žele da stignu.

S druge strane, odustajanje od koncepata ili strategija koji više ne služe svrsi, moglo bi vam, naposletku, otvoriti vrata i ka željenom napretku. O neraskidivoj vezi između uspeha i odricanja svojevremeno je progovorio i Edson Arantes do Nasimento – ili, ako želite, fudbalska legenda mnogima poznatija kao Pele:

„Uspeh nikada nije slučajan. On je rezultat napornog rada, istrajnosti, neprekidnog usavršavanja, ali i odricanja i – najviše od svega – ljubavi prema onome što radite.“

A kada svemu dodate i ljubav i želju za istrajavanjem, odustajanje bi vam se moglo učiniti kao najteža stvar na svetu. Štaviše, takva odluka biće vam do te mere nepojmljiva, da biste je nehotice mogli doživeti kao potpuni neuspeh.

A sad zamislite da su tako razmišljali i čelnici Gugla – umesto da su prednost dali novoj, modernijoj verziji svoje chat aplikacije. Teško da bi ikada postigli bilo kakav napredak, jer prilike za taj „korak napred“ baš i neće uvek biti očigledne. Naprotiv, one će često biti prerušene u neuspehe. O tome bi štošta mogao reći proslavljeni košarkaški as Majkl Džordan, a njegovo poimanje (ne)uspeha savršeno sažima suštinu ovog „pravila“:

„U svojoj karijeri, promašio sam više od 9000 šuteva. Izgubio sam gotovo 300 utakmica, i 26 puta promašio poslednji, odlučujući šut. U životu sam iznova i iznova gubio – i upravo zato sam, naposletku, i pobedio.“

Drugim rečima – koliko god vam odricanje teško palo, možda je upravo to ta odskočna daska ka vašoj sledećoj šansi za uspeh. I svako ko se nađe u ovoj haotičnoj tržišnoj – ili pak sportskoj – utakmici, pre ili kasnije će shvatiti da su fleksibilnost i sposobnost trenutnog prilagođavanja neka od njenih osnovih načela.

Na kraju krajeva, jedna od najpogubnijih stvari – bilo u biznisu ili u sportu – jeste pridavanje suvišnog značaja – a potom i ulaganje svih raspoloživih sredstava – u nešto što vam ne donosi istinsku i merljivu dobit. Prema tome, ne oklevajte da s vremena na vreme posložite, presložite i revidirate sve vaše projekte, koncepte, strategije i ideje. Uzmite prostora da „reciklirate“ one (još uvek) upotrebljive, ali i da konačno raskrstite sa onima koje vam oduzimaju vreme i energiju, a zbog kojih tapkate u mestu.

I ne očajavajte ako se među potonjima nađu i neke sjajne, fantastične i neponovljive. Ukoliko nisu izdržale onaj surovi test vremena, sigurno je da za to postoji i poprilično dobar razlog.

Poslednja izmena dana 14. februara 2018. u 21:12


Marta Levai

Rođena je 1986. godine u Novom Sadu. Završila je studije muzičke teorije na Akademiji umetnosti. U jednoj priči uvek otkrije bar još dve, i zato često sasvim slučajno opazi ono za šta se drugima čini da se ne primećuje. Na…… Saznaj više »