„Poslušaj njega, on je stariji i iskusniji“.

Nema sumnje u to da su godine i iskustvo potpuno legitimni razlozi zbog kojih prihvatamo predloge i sugestije upravo onih starijih i iskusnijih – pogotovo ukoliko su vezani za poslovne prilike sa kojima se suočavamo po prvi put.

Ipak, možete li da zamislite da vas o tome savetuje neko čije godine ne prelaze granicu punoletstva? I šta biste, uopšte, mogli da naučite o upravljanju preduzećem od jednog osmogodišnjaka ili dvanaestogodišnjaka?

Pa, za početak, to da dugogodišnje iskustvo i uzrast ne moraju biti preduslov za ostvarivanje zapaženih rezultata u poslovanju. Ovo pokazuju i primeri petoro mališana koji su vrlo rano savladali neke od važnih preduzetničkih lekcija.

Potraga za investicijama nije uvek jedino rešenje

Među prvim zaposlenima u njegovoj firmi bile su majka i baka. A maleni Mozaja Bridžiz nalazio se na mestu osnivača i direktora Mo’s Bows, kompanije u kojoj je ovaj trojac započeo prodaju ručno izrađenih leptir mašni i ostalih modnih detalja namenjenih muškarcima.

Želeći da privuče investitore koji bi u njegovom poduhvatu učestvovali sa 20% kapitala, Mozaja se u pratnji svoje majke pojavio u emisiji Shark Tank (TV serijal u formi „rijalitija“ u kome preduzetnici izlažu svoje biznis ideje, nakon čega nekolicina investitora odlučuje da li će uložiti finansijska sredstva u njihov biznis). Međutim, Mozajin mentor Dejmond Džon, savetovao mu je da odbije ponude investitora i nastavi sam da razvija svoj biznis, što je mališan naposletku i učinio.

Od svoje devete godine, Mozaja je ostvario prihode od preko 300 hiljada dolara.

Naravoučenije? Ustupanje dela prava svojine investitorima u zamenu za kratkotrajne subvencije ne mora uvek biti jedino moguće rešenje. Dugoročno gledano, ponekad je bolje posao razvijati „natenane“ i pritom ostati veran svom brendu.

Društvena odgovornost pre profita

Ko god da je doživeo ujed pčele, teško da bi mu palo na pamet da je na osnovu ovakvog iskustva mogao da napravi biznis. Verovatno o tome nije razmišljala ni Makejla Ulmer, simpatična teksašanka koja je sa svoje 4 godine upravo iz tog razloga postala fascinirana pčelama. Iz te fascinacije izrodila se ideja na osnovu koje je Makejla osmislila sopstveni recept za limunadu zaslađenu medom. Nakon što je sa trgovinskim lancem Whole Foods potpisala ugovor težak 11 miliona dolara, ovaj osvežavajući napitak se, iz njene kompanije Me & The Bees Lemonade, preselio i na police preko 55 maloprodajnih objekata širom Amerike.

Ipak, Makejla je ostala verna svojim „ljubimicama“. Deo prihoda koji ostvaruje namenjen je lokalnim i međunarodnim organizacijama za zaštitu pčela, a za ovu brižnu devojčicu, svest o ekološkoj dobrobiti i dalje je ispred profita.

Za manje troškove proizvodnje, obratite se lokalnim dobavljačima

Da su kućni ljubimci gotovo kao članovi porodice, složiće se svi kojima je društvo njihovih četvoronožnih prijatelja jednostavno nezamenljivo. A kada pritom cela porodica koristi kvalitetne preparate za negu na prirodnoj bazi, želeće da ih priušti i svojim ljubimcima. Bar je tako bilo u slučaju Mie Felber, osmogodišnjakinje koja je u svojoj kompaniji Paleo Pets pokrenula proizvodnju 100% prirodnih preparata za negu ljubimaca.

Uz pomoć svoje majke počela je da kreira proizvode koji su potpuno bezbedni za upotrebu, a sastojke je nabavljala isključivo od lokalnih dobavljača. Ovakva odluka rezultirala je smanjivanjem materijalnih troškova i vremena neophodnih za proces proizvodnje, što je Miji omogućilo i da odredi optimalnu cenu svojih proizvoda.

Gdegod nađeš zgodnu nišu…

Pohađajući tečaj za mlade preduzetnike, četrnaestogodišnja Rejčel Zic je tokom školovanja uspela da stekne osnovna znanja iz oblasti samostalnog vođenja biznisa. A kada se suočila sa činjenicom da u prodavnicama sportske opreme ne može da nabavi adekvatnu opremu za treninge lakrosa, shvatila je da je možda upravo pronašla savršenu nišu za svoj budući preduzetnički poduhvat.

Shvativši da je njenom školskom timu neophodna kvalitetnija i izdržljivija oprema, Rejčel nije gubila vreme. Uz podršku i pomoć roditelja, takođe dugogodišnjih preduzetnika, napravila je plan i osnovala kompaniju Gladiator Lacrosse. Pritom, činjenica da je ova mlada devojka na dobrom putu ka ostvarivanju milionskih prihoda, samo dokazuje da se preduzimljivost, prepoznavanje potreba tržišta i dobar tajming i te kako mogu isplatiti.

Šta to beše ljubav prema poslu?

„Ne mešaj posao i zadovoljstvo“ – parola je koje se pridržavaju svi koji su postavili jasne granice između vremena posvećenog radu i trenutaka rezervisanih za zabavu i užitak. Ipak, sve je više i onih koji te granice prekoračuju, i to iz vrlo jednostavnog razloga – njihovo zadovoljstvo proističe upravo iz posla kojim se bave.

To je vrlo rano shvatio i Oli Forsajt, tinejdžer iz Oksfordšira u Engleskoj. Ovaj disleksični mladić teško se uklapao u školi i neretko je bivao izvrgnut podsmevanju od strane svojih vršnjaka. Uprkos tome, nije odustajao od „malih stvari“ koje mu pričinjavaju zadovoljstvo, te je svoje interesovanje za biznis i prodaju odlučio da pretoči u onlajn prodavnicu poklona.

Olijeva upornost, osim što mu je donela solidan profit, ućutkala je i one koji su ga u početku obeshrabrivali. Takođe, osnivanjem i finansiranjem udruženja koje podržava mlade preduzetnike, Oli se trudi da svoj entuzijazam prenese i na druge. A pod parolom „nema poente zarađivati milione ako ne volite svoj posao“, i dalje se dobro zabavlja uživajući u onome što radi.

Oli, Rejčel, Mozaja, Mia i Makejla samo su neki od mališana koji su svoje jednostavne ideje pokušali da iskoriste radi sticanja znanja iz oblasti preduzetništva. A njihova iskustva u osmišljavanju strategija, planiranju budžeta i obezbeđivanju proizvodnih resursa, pokazuju da se i od mnogo mlađih može štošta naučiti o načinima uspešnog poslovanja.

Poslednja izmena dana 17. aprila 2017. u 00:35


Marta Levai

Rođena je 1986. godine u Novom Sadu. Završila je studije muzičke teorije na Akademiji umetnosti. U jednoj priči uvek otkrije bar još dve, i zato često sasvim slučajno opazi ono za šta se drugima čini da se ne primećuje. Na…… Saznaj više »