Godina iza nas bila je velika i važna na polju biznisa: donela je stvari koje pokazuju da smo neminovno na putu tehnološkog napretka i da bi nam već bliska budućnost mogla doneti neke od proizvoda i rešenja koji su se pre samo nekog vremena činili naučnom fantastikom.

Jedan od mojih omiljenih izvora iz sveta biznisa je Inc, pa vam donosimo osam najinovativnijih startapa u godini koja je za nama. Naravno, pošto je Inc. američki medij, lista je fokusirana na ovu državu, ali ako znamo da je ona ekonomski najrazvijenija zemlja sveta, onda je jasno da je ovaj spisak poprilično reprezentativan i za ostatak sveta.

1. Zero Mass Water

Ovaj startap iz savezne države Arizona može iz vazduha da izdvoji do pet litara pitke vode, upotrebom superupijajućeg materijala. Sistem koji to čini mogućim radi na solarnu energiju. Najpre se koristio u Jordanu i Meksiku, a od kraja prošle godine stigao je i u SAD.

2. Descartes Labs

Ovaj startap potekao je iz nacionalne laboratorije iz Los Alamos (Nju Meksiko, SAD), a centralni fokus njegovog poslovanja je pravljenje predviđanja na osnovu satelitskih snimaka Zemlje, putem veštačke inteligencije. Tako će on da pravi projekcije za brojne stvari koje su nam ovde na Zemlji prilično važne: od toga kakve su sklonosti komaraca po pitanju razmnožavanja u Africi, sve do godišnjeg prinosa kukuruza u Kini.

3. Lemonade

Ovaj startap želi da uvede revoluciju u oblast kućnog osiguranja tako što bi se jedan deo premije davao u humanitarne svrhe umesto u svoju kasu. Polise osiguranja su im jeftine zahvaljujući tome što se uslovima i ostalim aspektima osiguranja bavi softver sa veštačkom inteligencijom.

4. SkyCool Systems

Jedna ekipa sa Stanford univerziteta koja je prerasla u SkyCool kompaniju osmislila je sistem koji šalje toplotu u svemir. Kad se taj sistem primeni na sistem klimatizacije u novoj stambenoj zgradi, može da – prema rečima ove firme – umanji troškove za do 70 odsto.

5. Lucid VR

Lucid je već prepoznatljiv po tome što postavlja visoke standarde u pravljenju sadržaja virtuelne realnosti. Sa njihovom čuvenom kamerom ne dolaze stalak niti bilo koji drugi delovi opreme, košta samo 499 dolara i omogućava svima da naprave izvanredne panoramske (180°) fotografije i 3-D filmove.

6. Scoutible

Ovaj startap želi da napravi revoluciju u oblasti zapošljavanja, tako što će u tom procesu koristiti – video igru. Tokom 20-minutnog igranja, softver sa veštačkom inteligencijom procenjuje određene crte ličnosti kandidata, kao što su empatija, sklonost izbegavanja rizika i slično, omogućavajući kompanijama da pronađu kandidate koji su im potrebni.

7. Vicis

Startap iz Sijetla pod imenom Vicis izvrnuo je šlemove za američki fudbal – doslovno. Mekani deo njihovog Zero1 šlema je sada na spoljašnjosti. Isti taj šlem je u aprilu proglašen najbezbednijim od strane NFL-a, a ove sezone oko stotinu igrača će ga nositi tokom igre.

8. Blue River Technology

Ponovo zahvaljujući opsežnoj upotrebi tehnologije, pojavio se startap koji proizvodi mašine koje se koriste u poljoprivredi, i koje mogu precizno da odrede gde je potrebno koristiti herbicide. Fokusiranjem samo na one biljke kojima je potreban, ova kompanija kaže da bi uzgajivači mogli da smanje upotrebu đubriva za čak 90 odsto.

* * *

Kao što vidimo, svi ovi projekti zasnovani su na upotrebi savremene tehnologije, odnosno veštačke inteligencije, što nam dosta govori o pravcu u kom se kreće tehnološka evolucija. Svako od ovih rešenja – kao i brojnih koja se nisu našla na ovom spisku – može da nam pomogne da u budućnosti živimo kvalitetnije, uz korišćenje resursa koji su nam na raspolaganju. I zato će biti jako zanimljivo videti šta donosi ova godina!

Poslednja izmena dana 21. januara 2018. u 01:36


Ina Borenović

Ina je master psihologije, sa raznolikim iskustvom: od regrutacije i selekcije vojnog kadra, konsaltinga iz oblasti ljudskih resursa, pa sve do pisanja, predavanja, bavljenja psihologijom marketinga i preduzetništva. Sertifikovani je trener asertivnosti, sa završenim edukacijama iz grupne analize (osnovni nivo)…… Saznaj više »