Madam C.J. Walker, rođena je 1867. godine u ruralnom delu Luizijane kao Sarah Breedlove. Bila je peto dete u porodici, a prvo rođeno kao slobodan čovek. Svi građani Amerike formalno su postali slobodni 1865. godine. Formalna sloboda ipak nije bila garancija da će put ka ekonomskoj slobodi i društvenom priznanju biti lak.

Sarin put je, od ranog detinjstva, bio pun prepreka. Sa 7 godina izgubila je roditelje, sa 14 se udala da bi pobegla od nasilnog muža svoje sestre. Već sa 20 postala je udovica i samohrana majka. Njeno slabo obrazovanje omogućavalo joj je da radi isključivo kao pralja za 1,5 dolara dnevno.

Ipak, to je nije sprečilo da ulaže u obrazovanje svoje ćerke i sebe kad god je za to imala prilike. Njena upornost i odlučnost da uspe dovela je do toga da postane prva žena milioner u Americi koja je to postigla svojim radom.

A kako je sve krenulo?

Početkom 20-og veka većina Amerikanaca nije bila priključena na vodovodnu i elektro mrežu tako da je kupanje bilo pre izuzetak nego pravilo. Kao rezultat toga Sarah, kao i mnoge druge žene tog vremena, gubila je kosu zbog neredovnog pranja i imala mnoge druge probleme sa kožom.

To ju je navelo da krene da eksperimentiše i kreira različite kombinacije lekova i kozmetičkih proizvoda koji su već postojali na tržištu. Provobitno ih je testirala na sebi, članovima svoje porodice i prijateljima. Početni prodajni uspesi uverili su je da postoji vrlo nerazvijeno tržište kozmetičkih proizvoda za crnce pa je svoje preparate počela da prodaje u lokalnoj crnačkoj zajednici idući od vrata do vrata.

Njeno uverenje je bilo da je jedan od načina da crne žene dobiju priliku da izgrade poslovnu karijeru i budu finansijski samostalne bio da izgledaju prihvatljivo u dominantnom belačkom društvu. Koristeći njene proizvode žene su poboljšavale svoju ličnu higijenu i povećavale samopoštovanje, a time otvarale sebi put ka novim poslovnim mogućnostima i  boljem životu.

Ubrzo je izgradila moćnu poslovnu imperiju koja je pokrivala celokupan proces: od proizvodnje preko terenske prodaje do predstavništva u kojima su se održavala savetovanja, promovisali i prodavali proizvodi.

Njen napredan preduzetnički duh i marketinški talenat ogledao se i u tome što se, u svakom gradu koje je posetila, uvek trudila da upozna vodeće poslovne, verske i građanske lidere crnačkih zajednica znajući da će, ako uticajni građani budu počeli da koriste njene proizvode, ostatak stanovništva ubrzo slediti taj trend.

Do 1917. Madam C.J. Walker bila je najveća kompanija u vlasništvu nekog crnca, sa godišnjim prometom od 500 hiljada dolara. Veći deo svog uspeha kompanija je dugovala vrlo uspešnom prodajnom timu sastavljenom od crnkinja nadaleko poznatih kao „Walker agenti“. Obučene uvek isto, u bele bluze i duge crne suknje, postale su prepoznatljiv brend širom Amerike i Kariba.

Uloga „Walker agenta“ za crne žene bila je jedinstvena poslovna prilika u segregiranom društvu pre Prvog svetskog rata. To im je omogućilo da postanu finansijski nezavisne, poseduju nekretnine i plaćaju školovanje svojoj deci.

Walker je podsticala svoje agente da doniraju u dobrotvorne svrhe pošto je i sama bila veliki dobrotvor. Najvelikodušnijim donatorima obezbeđivala je novčane nagrade i druge beneficije. Ona je, lično, najviše podržavala fondove za obrazovanje crnog stanovništa, razvoj preduzetništva, domove za stare i borbu za ukidanje prakse linčovanja.

Walker  je kulturu doniranja, koju je razvila među svojim zaposlenima, smatrala jednim od svojih najvećih dostignuća.

I pored svoje velikodušnosti vodila je vrlo luksuzan način života. Obučena uvek po poslednjoj modi praćeno skupocenim nakitom, vozila je električni automobil, posećivala popularne restorane i posedovala raskošne nekretnine.

Brz tempo života i naporan rad uzeli su svoj danak. U maju 1919. godine,  u 52-oj godini života, umire od komplikacija sa bubrezima i hipertenzije ostavljajući za sobom prosperitetne firme i lično bogatstvo od preko 1 miliona dolara.

U njenu čast, 2016. godine kompanije Sundial Brands i Sephora lansirale su liniju proizvoda sa njenim imenom.

Živela je punim plućima, kroz život išla odlučno i hrabro. Priču o ovoj izuzetnoj ženi završićemo jednim njenim citatom: „Za svuku priliku u životu morala sam da se borim. Ali sam se izborila. Nemojte sedeti i čekati da mogućnosti dođu same. Ustanite i stvorite ih!“

Foto: USPS

Poslednja izmena dana 3. aprila 2016. u 05:07


Tamara Đenadić

Rođena je 1980. godine u Beogradu. Osnovne studije završila je 2003. godine na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a kao dobitnik stipendije italijanskog ministarstva spoljnih poslova i master studije iz oblasti finansija na Univerzitetu Tor Vergata u Rimu. U bankarstvu…… Saznaj više »