Da li ste se ikada zapitali zbog čega bokseri nose rukavice? Neki odgovori čine se logičnim. Recimo, s obzirom na to da sama pesnica može da učini manje štete nego ako je na njoj rukavica, one služe tome da spreče da protivnik bude ozbiljnije povređen. I to je nešto što bismo mogli nazvati zdravom logikom.

Jedini problem sa zdravom logikom je taj što i nije uvek baš tako zdrava. Na primer, bokserske rukavice uopšte nisu izmišljene kako bi se zaštitio protivnik. Već je suprotno! One služe onome ko ih nosi, kako ne bi povredio šaku i prste. No, da li je i ovo tačna pretpostavka?

Ranije, pre uvođenja rukavica kao obaveznog dela bokserske opreme, povrede i lomljenja prstiju nisu bili retkost. Posebno je stradao mali prst. Udarac rukom u glavu je bolan za obe strane. To zna svako ko je makar prisustvovao nekoj tuči. Isto to su znali i bokseri pre pojave rukavica, i zbog toga su izbegavali da svoje protivnike udaraju u glavu; fokusirali bi se na udarce u telo, čak i ako bi to značilo udaranje sve dok ne popucaju rebra, ili dok se jedan od njih ne umori. I tako su mečevi trajali satima, a svaku sledeću rundu pratio bi sve manji broj gledalaca. Meč koji traje nekoliko sati jednostavno je bio dosadan za gledanje.

I zato je bilo potrebno promeniti pravila, što je i usledilo. Markiz od Kvinsberija doneo je sistematizovana pravila za boks, koja kažu da svaka borba može da ima najviše tri runde od po 15 minuta, da niko ne sme da pomaže bokseru da ustane, da se neustajanje u trajanju od deset sekundi smatra nokautom i da svi bokseri moraju nositi rukavice.

Pravila su donela značajne izmene u boksu: na primer, vremensko ograničenje značilo je da se ljudi neće prebijati satima, ali definicija nokauta je podrazumevala i više udaraca u glavu. Dodatno, meke rukavice su značile i mogućnost jačih udaraca. To je značilo i više udaranja u glavu i to većim intenzitetom. Usledilo je to da je boks postao mnogo popularniji među gledaocima.

Čak i danas, u boksu se najčešće udara u glavu. A jačina jednog udarca slična je udarcu čekićem u glavu pri brzini od oko 30 km/h. I u tome leži razlog zašto oko 15 odsto penzionisanih boksera ima neku formu oštećenja mozga. I zašto je u poslednjih 50 godina umrlo 400 boksera.

I tako je brutalnost postala ono što je načinilo boks planetarno popularnim. Rukavice nisu tu da zaštite protivnika; naprotiv – tek kad se na protivnika krenulo još žešće i agresivnije, tada je ljudima postalo interesantno da to prate. Zato je publika ta zbog koje su uvedene rukavice, ne čak ni zbog onoga ko ih nosi. Da bi boks bio zanimljiviji.

Ova priča je odlična lekcija za sve one čiji biznis zavisi od toga koliko su u stanju da predvide potrebe svojih kupaca: a to je da su naši umovi sposobni da u potpunosti pogrešno interpretiraju neke informacije. Stvaranjem slike koja nije tačna.

 

Inspiracija: Dave Trott

Poslednja izmena dana 5. aprila 2017. u 12:05


Ina Borenović

Ina je master psihologije, sa raznolikim iskustvom: od regrutacije i selekcije vojnog kadra, konsaltinga iz oblasti ljudskih resursa, pa sve do pisanja, predavanja, bavljenja psihologijom marketinga i preduzetništva. Sertifikovani je trener asertivnosti, sa završenim edukacijama iz grupne analize (osnovni nivo)…… Saznaj više »