„Ako na svom putu do cilja budeš zastajkivao da kamenom gađaš svakog psa koji na tebe zalaje, nikada do cilja nećeš ni stići.“ (F. M. Dostojevski)

Pod uslovom da ste zakoračili preduzetničkim stazama, onda i sami znate da one nisu za ljude koji će uludo trošiti energiju na ovakav način.

Još manje je za one koji misle da je za preduzetniči hepiend dovoljna isključivo dobra ideja. I to nije samo fraza, već deo ponekad nimalo ugodne realnosti. One u kojoj će vas pojedine situacije podsetiti upravo na lajanje pasa koji pokušavaju da vas zaplaše.

Kao vlasnik samostalnog biznisa, brzo ćete shvatiti da baš i nemate vremena da se svakodnevno sa njima rvete. Strategije lansiranja proizvoda koji će tek ugledati svetlost dana, organizovanje plana prodaje ili promovisanje vaše delatnosti – u potpunosti će vas zaokupiti već od samog starta. A ukoliko sve to radite po principu pokušaja i pogreški, sigurno vas zanima i šta to izdvaja one koji su prebrodili tih prvih nekoliko najkritičnijih godina.

Pre svega, to sigurno nije rezultat kakvih srećnih okolnosti. Nasumični preduzetnički hepiendi gotovo po pravilu pripadaju kategoriji statističke greške, a svi ti uspešni pojedinci itekako su se dobro pomučili. Između ostalog, i najrevolucionarnije ideje rezultat su dugotrajnog procesa u kome izazovi, prepreke i pogrešne procene predstavljaju uobičajene elemente preduzetničke realnosti.

S obzirom na realnost samostalnog poslovanja, često će vam se – i to sasvim opravdano – činiti da je preduzetništvo, u neku ruku, rezervisano za ljude posebnog kova. Svakodnevne okolnosti samo će vas učvrstiti u tom uverenju, ali vremenom ćete shvatiti da cela priča počiva i na manje-više jasnim i konkretnim principima.

Neki od njih tiču se upravo odnosa prema poteškoćama koje vas sigurno neće zaobići. Poenta je u tome da izazove shvatite kao prilike koje vam mogu otvoriti put napretka. Isto važi i za greške koje vam, u suštini, omogućavaju da prevaziđete svoje slabe tačke, a u nastavku sledi još nekoliko načela kojih se ljudi preduzetničkog kova verno pridržavaju.

Disciplina je preduslov samostalnosti.

Na disciplinu se često gleda kao na kakvu dodatnu metodu kojom ćemo, na primer, savladati obimno gradivo pred ispit, ili istrajati u zdravijem načinu ishrane. Međutim, za vas kao preduzetnika disciplina bi trebalo da se podrazumeva. Ona nije tek privremeno sredstvo za postizanje nekog cilja, već upravo preduslov bez koga vaš samostalni poduhvat jednostavno nema šanse da zaživi.

To ne znači da morate trenirati vojničku strogoću (osim ukoliko shvatite da vam takav režim odgovara), ali „biti preduzetničkog kova“ definitivno zahteva da najpre tačno znate šta želite, ali i kako ćete naći način da to postignete.

Velike stvari čini mnoštvo manjih komponenti.

Bilo da je reč o unapređivanju postojećeg biznis modela ili, recimo, sprovođenju plana za uvećanje prihoda, činjenica je da ćete neke od ključnih procesa poslovanja morati rasparčati na više delova.

Uzmite kao primer jednu tipičnu content marketing kampanju. Njena svrha je da vam omogući dolazak do što većeg broja klijenata. Međutim, ta kampanja će zahtevati da se pozabavite, između ostalog, i marketingom na društvenim mrežama, kreiranjem sadržaja za blog, ili primenom različitih SEO taktika.

U tom smislu je i šira slika vašeg poslovanja samo mozaik u kome svaki delić mora biti na svom mestu. Ukoliko želite da sve funkcioniše kako treba, najpre se pozabavite manjim komponentama na kojima počiva vaš biznis.

Neprocenjiva promena perspektive.

Jedna od lepših – ali i izazovnijih – strana preduzetništva je u tome što unapred definisana formula ostvarenja vaše vizije najčešće – ne postoji. Problem će pre nastati ukoliko se tvrdoglavo držite nekog zacrtanog modela, bez da problematiku koja je pred vama osmotrite iz drugačijeg ugla.

Praćenje sistema koji se do sada pokazao isplativ, svakako će taj proces olakšati i uštedeti vam dragoceno vreme i resurse. Međutim, važno je i da izbegnete odlazak u drugu krajnost, odnosno da usled nedostatka fleksibilnosti nehotice odbacite ideje koje bi vam otvorile i neke nove mogućnosti.

Perfekcionizam je neprijatelj napretka.

…i to će najbolje razumeti neko ko je život posvetio stvaranju istinske vrednosti.

Naravno da ćete od sebe uvek zahtevati najviše i najbolje, ali i da će vam besprekorno odrađen posao pojesti ogromnu količinu energije. Tačnije, tako će biti sve dok ne shvatite da ste silno vreme uloženo u poliranje najsitnijih detalja mogli kudikamo bolje iskoristiti.

A kako perfekcionizam nije nužno i preduslov uspešnog i profitabilnog biznisa, potrudite se da se ne izgubite u sitnicama koji biznis (ne) znače.

Konkurenti vam, zapravo, čine uslugu.

Čime god se bavili, jedno je sigurno – uvek ćete u svom poslu imati konkurenciju. Pre no što je doživite kao pretnju vašem poslovanju, pokušajte da je sagledate kao dragocen izvor informacija vezanih za male i velike tajne svoje branše, ali i ciljnog tržišta kome se predstavljate.

Shvatite, dakle, vaše konkurente kao nekoga ko vam čini veliku uslugu. Njihov pristup poslovanju ili, pak, biznis modeli koji im donose pozitivne rezultate, biće vam smernice pri definisanju jedinstvene vrednosti vašeg brenda ili kompanije. Prema tome, prostudirajte metode koje su se u slučaju vaših konkurenata pokazale kao više ili manje uspešne, i na osnovu toga pronađite način kako da sopstveni biznis model učinite boljim.

Preduzetništvo je način života.

Dobra strana preduzetničke rutine je u manje-više potpunoj kontroli nad vašim poslovanjem i odlukama i izborima koje svakodnevno donosite. Njen (potencijalni) nedostatak je u tome što ćete granice koje razdvajaju vreme za rad i vreme „za sve ostalo“ (jednom rečju – život), sada jedva – ako uopšte – i nazirati.

Ukoliko ste pre ulaska u samostalni biznis imali uobičajenu „od 9-17h“ poslovnu rutinu, sada slobodno na nju zaboravite. S te strane, preduzetništvo se u nekom smislu definitivno može opisati kao način života, i na to morate biti spremni bez obzira na delatnost koju odaberete.

Vremenom ćete, naravno, shvatiti da preduzetništvo kao način života podrazumeva i mnogo više od nekakvih unapred definisanih principa ili pravila. Pa ipak, za one koji važi da su „preduzetničkog kova“, prihvatanje drugačijeg načina razmišljanja i delovanja – ali i spremnost da se prilagode nepredvidivim okolnostima – biće imperativ ukoliko nameravaju da svoju priču iznesu do kraja.

Poslednja izmena dana 1. marta 2018. u 00:03


Marta Levai

Rođena je 1986. godine u Novom Sadu. Završila je studije muzičke teorije na Akademiji umetnosti. U jednoj priči uvek otkrije bar još dve, i zato često sasvim slučajno opazi ono za šta se drugima čini da se ne primećuje. Na…… Saznaj više »