Da li lako ustajete ujutru?

I drugo, još bitnije pitanje – kako funkcionišete nakon ustajanja?

Čak i onima koji su ranoranioci vreme često ume da se izvuče i nestane u moru sporednih aktivnosti.

Ako zanemarimo vojničku disciplinu i ubijanje kreativnosti kao prvu asocijaciju, ostaje nam spisak niza pozitivnih efekata koje jutarnja rutina ima u našem životu. Pomaže nam da ostvarimo dnevne pa onda i neke dugoročnije ciljeve, ostanemo motivisani, budemo produktivniji i generalno poboljšamo kvalitet života.

Imate li neku jutarnju rutinu?

Bez obzira na odgovor, evo par korisnih saveta kako da je steknete ili unapredite.

1. Snooze dugme, šta to beše?

Želeli biste da jednog dana budete kao Richard Branson recimo? Poslušajte onda njegov savet i ustanite rano.

Ako ustanemo pre 7 imamo vremena da proverimo vesti, organizujemo misli, a možda čak malo i da vežbamo. Organizovan jutarnji ritual nas sprečava da svakog dana izjurimo iz kuće užurbani, napeti i pomalo izmoreni.

Da bi rano ustajanje imalo smisla i uticalo na poboljšanje zdravlja, memorije, produktivnosti i raspoloženja preporučuje se da spavamo od 7 do 9 sati. Zato će kasno večernje druženje sa TV-om završiti na No-No listi.

Sve ovo će nam pomoći da donosimo manje rizične poslovne odluke i smanjimo pojavu i uticaj svakodnevnog stresa.

2. Izbegavajte da telefon bude prva stvar kojoj poželite dobro jutro

Postoji više nego nekoliko savršeno dobrih razloga zašto ne treba posezati za telefonom čim otvorimo oči.

Pregledanje e-maila ili društvenih mreža odvraća nas od naših ličnih prioriteta. Umesto da od ranog jutra krenemo da radimo na svojim ciljevima za taj dan vrlo često potrošićemo raspoloživo vreme gledajući šta se to novo desilo na nekoj od društvenih mreža.

I tako pola sata, a nekada možda i više vremena, nestane kao da ih nikada bilo i nije. Doprinos od te aktivnosti – teži nuli.

3. U zdravom telu zdrav duh

Šetnja, bazen, joga ili nešto četvrto značajno utiče na smanjenje stresa, povećanje nivoa energije, bolje spavanje, jači imuni sistem i opšte stanje organizma.

Dokazano je da redovno jutarnje vežbanje pozitivno utiče na koncentraciju i rad malih, sivih moždanih ćelija. Kada su one opremljenje dobrom energijom onda ni nove ideje ne izostaju.

4. Sa doručkom u nove radne pobede

Da se vratimo starim dobrim navikama koje smo, kao mali, naučili od roditelja.

Doručak je najvažniji obrok u toku dana jer podstiče pravilan rad mozga i tela. Ipak nije svaki doručak jednako vredan. Ako preskočimo ostatke pice od prethodne večeri i konzumiramo nešto zdravije, u svakom smislu ćemo bolje da funkcionišemo.

5. Od ponedeljka! Ali stvarno.

Svakog ponedeljka ujutru treba da postavimo ciljeve za svaki dan u nedelji koja počinje. O tome kako ćemo svaki od njih da ostvarimo možemo da razmislimo dok se tuširamo, trčimo ili imamo neki miran jutarnji trenutak za sebe.

I najbitnija navika koju treba da usvojimo.

Zadatke koje možemo da obavimo danas stvarno nećemo da ostavimo za sutra. Odlaganje će dovesti do toga da ostanemo pretrpani pri kraju nedelje, ili što je još gore, teret toga što nismo uradili ostaje nam da o njemu razmišljamo i tokom vikenda.

Stvaranjem i održavanjem jutarnje rutine razvijamo navike koje će da nas učine zdravim, efikasnim i pripremljenim tako da možemo da se suočimo sa svakim izazovom koji nam se nađe na putu.

Pokušaji i greške su neminovni u potrazi za idealnim ritualom. Jednom kada nam postane deo svakodnevice moći ćemo da uživamo i u plodovima uloženog napora.

Poslednja izmena dana 11. decembra 2017. u 00:00


Tamara Đenadić

Rođena je 1980. godine u Beogradu. Osnovne studije završila je 2003. godine na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a kao dobitnik stipendije italijanskog ministarstva spoljnih poslova i master studije iz oblasti finansija na Univerzitetu Tor Vergata u Rimu. U bankarstvu…… Saznaj više »