Sve veća i rasprostranjenija upotreba modernih tehnologija dovela je do vrtoglavog rasta broja ljudi koji radi od kuće. Sada mnogi frilenseri i preduzetnici, ali i zaposleni u firmama koji rade od kuće, imaju mogućnost veće fleksibilnosti i mobilnosti u radu.

To su svakako dobre strane rada od kuće, odnosno nevezanosti za kancelariju, ali postoje i one manje dobre. Na primer, činjenica da vas u kućnom okruženju mnoge stvari mogu odvlačiti od posla. Ponekad ćete biti u iskušenju da se bavite kućnim stvarima ili da pogledate tek objavljenu epizodu omiljene serije. Kada pokleknete pred takvim iskušenjima, neretko se desi da prođe i ceo radni dan dok shvatite da je vaš angažman oko posla tog dana bio nedovoljan da završite sve planirane obaveze.

Istina je da rad od kuće može negativno da se odrazi na produktivnost, ali to nije neophodno. Postoje određene stvari koje možete činiti i koraci koje možete preduzeti kako biste povećali efikasnost rada od kuće.

1. Držite se rutine

Organizujte svoje radno vreme na isti način kao što biste to činili da radite u kancelariji. To će doneti brojne prednosti, a to da su i drugi na svojim radnim mestima u isto vreme omogućiće vam da brže dobijate odgovore i povratne informacije. Još jedna dobra strana je i to što ćete imati uobičajenu rutinu kad je reč o odlasku na spavanje i buđenju, što je najzdraviji način za balansiranje poslovnih i vih drugih obaveza i uživanja.

2. Imajte posebno mesto za rad

Neka se u vašem životnom prostoru nađe mesto na kom ćete moći da se posvetite svojim radnim obavezama bez ometanja. To je vaša kancelarija – mesto na kom radite i ništa drugo. Napravite atmosferu koja će podsticati vašu produktivnost; neka taj prostor bude organizovan i uredan. Dodelite mesto svakom važnom elementu vašeg radnog prostora i štedite vreme koje biste utrošili traženjem stvari koje ste samo nehajno odložili na prvo slobodno mesto na stolu.

3. Prilagodite sredinu svojim potrebama

Iskoristite pogodnost što radite sami i prilagodite svoje neposredno fizičko okruženje svojim potrebama. Jedno istraživanje radne efikasnosti pokazalo je da viša temperatura prostorije u kojoj se boravi smanjuje produktivnost. Izbegnite zamku toplog prostora u kom ste pospani tako što ćete temperaturu prilagoditi svojim potrebama. Neka istraživanja su pokazala da prirodni zvuci u pozadini mogu poboljšati raspoloženje i efikasnost u radu. Dodajte takve zvuke na svoju plejlistu i proverite da li to važi i za vas. Ako ne, pronađite muziku ili zvuke koji će pospešiti vašu efikasnost.

4. Spavajte dovoljno

Činjenica da ne morate da putujete od kuće do kancelarije i nazad omogućava vam dodatno vreme, koje možete iskoristiti tako što ćete se naspavati. Nedostatak sna dokazano smanjuje radnu produktivnost. To je zato što kad naš mozak ne dobije dovoljno odmora, skloniji smo ishitrenim reakcijama, nerazgovetnijem govoru i donošenju rizičnih odluka. To svakako nisu stvari koje želite u svom poslu, pa zato dodatno vreme iskoristite za odmor i dovoljno sna.

5. Vodite računa o ishrani

Kada smo ceo dan kod kuće, lako možemo zaboraviti na redovne obroke. Ako su vam stvari poput čipsa i slatkiša gotovo zamenili obroke, onda nemate mnogo šanse da vaše telo izdrži radni dan na visini zadatka. Ako mu ne dajete potrebno gorivo, ono neće funkcionisati kako treba. S druge strane, redovna i balansirana ishrana obezbediće vam dovoljno energije i koncentracije. Vodite računa o vremenu obroka i nemojte jesti za svojim radnim stolom. Jedite na bilo kom drugom mestu kako biste na kratko promenili okruženje i tako izbegli dodatni zamor.

6. Pravite pauze

Nemojte zaboraviti da je važno da pravite pauze tokom rada. Tada je najbolje udaljiti se od stola i opuštati se nekoliko minuta. Pauze dokazano pozivitno utiču na koncentraciju i radnu efikasnost. U jednom istraživanju, merena je i upoređivana produktivnost radnika koji su imali jednu ili nijednu pauzu sa onima koji su imali pauze svakih 90 minuta. Pokazalo se da je druga grupa imala veću koncentraciju i osećaj blagostanja, kao i veći kapacitet za kreativna rešenja. Dobar način da iskoristite pauzu je odlazak u šetnju, aktivnost čija delotvornost po zdravlje i produktivost je takođe dokazana.

*                *                *

Rad od kuće može biti produktivna i korisna opcija za one koji nisu spremni na boravak u kancelariji, odnosno za tim nemaju potrebe. Da li će ona biti takva – produktivna i korisna – ili opcija koja je sinonim za lenčanjere, prokrastinaciju i zaostajanje za poslom, zavisi isključivo od toga kako sami organizujemo svoje radno vreme i prostor.

Poslednja izmena dana 5. aprila 2017. u 12:08


Ina Borenović

Ina je master psihologije, sa raznolikim iskustvom: od regrutacije i selekcije vojnog kadra, konsaltinga iz oblasti ljudskih resursa, pa sve do pisanja, predavanja, bavljenja psihologijom marketinga i preduzetništva. Sertifikovani je trener asertivnosti, sa završenim edukacijama iz grupne analize (osnovni nivo)…… Saznaj više »