Svakako je jedan od najvažnijih razloga da neko bude primljen u radni odnos.

Integritet pojedinca, nasuprot apsolutnoj i nekritičkoj poslušnosti, bez obzira na posledice po sve. Akcija nasuprot reakciji. Briga za firmu, nasuprot brizi isključivo za lične interese.

Integritet predstavlja želju da se na odmeren, kulturan, argumentovan i racionalan način izrazi vlastito mišljenje bez obzira na to da je li ono u skladu s mišljenjem neposrednog ili drugog rukovodioca. On je neophodan i proporcionalno je značajniji ukoliko se zaposleni nalazi na višoj poziciji u hijererhiji. Veći integritet je najbolji odgovor za veću odgovornost. To je spremnost da se stav izrazi i da se za njega bori bez obzira na to hoće li naići na odobravanje ili osudu nadređenog. Sve sa ciljem da se pronađu najbolja rešenja za probleme s kojima se organizacija suočava ili da se otvore novi horizonti njenog razvoja.

Integritet predstavlja znak samopouzdanja zaposlenog. On je konstruktivna kritika postojećeg stanja. Izraz vere i lojalnosti usmeren ka kompaniji i njenim dugoročnim interesima. Iskrenost prema rukovodiocu, koja mora biti prihvaćena i podržana. Nikako odbačena. Koja će obezbediti sagledavanje različitih opcija i izbor najbolje od njih.

Integritet je sloboda razmišljenja, govora i činjenja u savremenom poslovnom svetu.

Nedostatak integriteta ponekad je fatalan. Rezultat je slabosti karaktera članova organizacije. Dovodi do monolitnosti, suženja perspektiva i smanjenja broja dobrih rešenja. Glavni cilj postaje nezameranje rukovodiocima, čak i kada se vide greške u radu i neminovan nailazak negativnih događaja. Osnovna želja je da se preživi, sačuvaju beneficije i još malo produži postojeće stanje. Makar ono bilo i agonija. Bez obzira na to što će cena nereagovanja kasnije biti daleko veća. Svi ćute, dok preduzeće postaje Titanik, čiji se kraj unapred zna.

Stoga razvijen integritet zaposlenih i želja da se kaže i reaguje predstavljaju neka od najvećih bogatstava kompanije. Oni su osnova kritičkog mišljenja, a ono mora da postoji. Ono je korektiv i putokaz koji omogućava da se zaobiđu sprudovi i druge opasnosti tokom plovidbe. Da se stigne do bezbedne luke i po najvećoj oluji.

Korektiv koji je razuman, dobronameran i svima koristan.

Poslednja izmena dana 6. aprila 2018. u 20:18


Nikola Lukić

Nikola Lukić je poslovni konsultant i osnivač i vlasnik preduzeća Nlconsultingteam iz Beograda. Diplomirao je na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Poseduje više od dvadeset godina iskustva na rukovodećim pozicijama u domaćim i internacionalnim kompanijama (Volvo, FAD, Lola) u zemlji…… Saznaj više »