Svi znamo da je Muhamed Ali bio jedan od najboljih boksera u istoriji. Imidž koji je stekao ne duguje samo svojim podvizima u ringu, već i zbog svog stava. Ali je bio direktan, duhovit, a često i arogantan i provokativan. Ljudi su posećivali njegove mečeve ne samo zbog njegovog bokserskog umeća, već i zbog slušanja onoga što on ima da kaže. I ta činjenica odlična je lekcija za sve marketare.

Kada je još bio Kasius Klej, 1961. godine, Ali je osvojio zlato na Olimpijskim igrama. Tada je i zvanično postao profesionalac. Promovisao je boks putem radija, ali nije bio jedini koji je to radio. Naime, rvač Džordž Rejmond Vagner, poznat kao „Georgious George”, radio je potpuno istu stvar, ali na kompletno drugačiji način.

Gorgeous Džordž se Aliju obratio tako što je najpre sebe proglasio najboljim, najveštijim rvačem sa najboljom tehnikom. Ali, to mu nije bilo dovoljno – proglasio se i za najlepšeg. „Ja sam, takođe, najlepši rvač koji je ikada živeo. Ukoliko ovaj klošar sa kojim se borim uništi lepe talase u mojoj kosi, otkinuću mu ruku. Ako ta neobrazovana propalica nekako uspe da me pobedi, biću na sledećem letu za Rusiju. Ali to se nikad neće desiti, jer sam ja najbolji”, deo je Džordžovog govora upućenog Aliju.

Muhamed Ali je, prirodno, bio zapanjen. A telefoni usijani. I tako je kreiran buzz pre njihovog okršaja. Ali je nestrpljivo čekao da vidi šta će se desiti tokom meča. Gledaoci takođe.

Fanfare su najavile ulazak Gorgeous Džordža u ring. Njegova pojava opravdala je cermonijalnost ulaska: delovi kose bili su mu obojeni u platinasto plavo, a na sebi je imao svileni ogtač. Tu je bio i pomoćnik, koji je ispred njega išao sa ogledalom, kako bi mogao da se divi svom odrazu u ogledalu. Potom bi pomoćnik špricnuo parfem u vazduh, kroz koji bi Džordž prošao. U samom ringu, on se doterivao i pozirao, pozivajući publiku da mu se divi. Publika je na to žestoko reagovala, negodujući, zbog čega ih je on nazvao ruljom i seljacima.

Ali kaže da nije mogao da veruje u količinu histerije koju je sve ovo izazvalo. Rvanje nije bilo popularno, ali kada bi u ringu nastupao Gorgeous Džordž, okolne ulice mesta održavanja meča bile bi prepune ljudi. Osim toga, Džordž je bio nekoliko puta bogatiji od drugih rvača, odnosno boksera. Tad je Aliju sinulo: „Ovaj čovek može da napravi novac samo time što priča. Ovo je oooodlična ideja.” Njenu realizaciju podržala je činjenica da je to bilo vreme ekspanzije televizije u Americi. Georgious Džordž je za nju, dobrim delom, bio i zaslužan.

Njegova pojava, tačnije – imidž koji je izgradio – bio je veći od samog sporta kojim se bavio. To je ono što je Ali od njega naučio. U marketingu se to zove pozicioniranje. Ono se uvek radi imajući u vidu konkurenciju. Džordž je sebe odvojio od ostalih svojim besnim nastupom. I umesto da bude još jedan rvač u nizu, on je postao alternativa. Stvar za sebe. Isto važi i za Alija.

Kako se sprovodi pozicioniranje?

Pozicioniranje je marketinški koncept koji se odnosi na to kako kupci doživljavaju vaš brend, odnosno vaše proizvode i usluge. Drugim rečima: po čemu se vaši proizvodi ili usluge razlikuju od proizvoda konkurencije? Odgovor na ovo pitanje određuje na osnovu čega će proizvod/usluga izgraditi svoj imidž.

Izvršni deo pozicioniranja se postiže korišćenjem marketing miksa, tačnije: proizvodom, promocijom, distribucijom i cenom. Što je strategija pozicioniranja jača, to je i njegov efekat vidljiviji. Zato je pametno pozicioniranje od ključnog značaja za pronalaženje kupaca, ali i za ostvarivanje efikasne komunikacije sa njima. Kao što su to radili Gorgeous Džordž i ništa manje gorgeous Ali.

  • Tržište – najbolji početak pozicioniranja je zapravo upoznavanje sa onim što tržište već nudi kad su u pitanju isti ili sličan prozivod ili usluga. Takođe, u ovoj fazi ispituje se i ko je vaša ciljna grupa. Ako, na primer, prodajete kozmetiku, zanimaće vas informacije ko to još radi u vašoj okolini, kao i to ko su kupci tih proizvoda i šta je ono što njima treba. Više o analizi tržišta pronaći ćete ovde.
  • Oglašavanje – ovo je najčešće prva javnosti očigledna stvar koja se radi u svrhe Kako i gde ćete se oglašavati zavisiće isključivo od vaše ciljne grupe. Na primer, ako je vaša kozmetika namenjena tinejdžerima, možda će vam primarni kanal komunikacije sa ciljnom grupom biti društvene mreže. Ako su to, recimo, žene mlađe životne dobi iz širih gradskih područja, to mogu biti mreže i televizija.
  • Prodajna mesta – dolaženje do kupaca nije samo stvar kanala komunikacije, već i mesta na kom će oni moći da kupe vaše proizvode i usluge. Ako je to već pominjana kozmetika, onda ćete verovatno želeti da budete prisutni u apotekama, drogerijama i drugim specijalizovanim prodavnicama, u tržnim centrima, odnosno na svim onim mestima na koja zalazi vaša ciljna grupa.
  • Pozicioniranje kroz cenuformiranje cena je kompleksan, psihološkim faktorima podržan proces, a cenovni opseg u koji će vaš proizvod ili usluga biti svrstani će ih i te kako pozicionirati u odnosu na druge. Cena će uticati i na ostale pomenute faktore: na to ko će biti njeni kupci, odnosno ciljano tržište, na to kako će se oglašavati i gde će se prodavati.

I zato kada dođe vreme za predstavljanje novog proizvoda (ili usluge), posvetite pažnju njegovom pozicioniranju, imajući u vidu da ono ima moć da kreira imidž tog proizvoda. A zar ne bi bilo sjajno da kupci vaše proizvod doživljavaju kao gorgeous?

 

 

Foto: Los Angeles Times photographic archive, UCLA Library

Poslednja izmena dana 19. avgusta 2017. u 22:00


Ina Borenović

Ina je master psihologije, sa raznolikim iskustvom: od regrutacije i selekcije vojnog kadra, konsaltinga iz oblasti ljudskih resursa, pa sve do pisanja, predavanja, bavljenja psihologijom marketinga i preduzetništva. Sertifikovani je trener asertivnosti, sa završenim edukacijama iz grupne analize (osnovni nivo)…… Saznaj više »