Još kao mali George Michael je imao san – želeo je da postane pevačka zvezda. To je i ostvario. Ovaj Britanac, 1988. godine bio je najprodavaniji muzičar na svetu.

Ipak, slava, tuga i osećaj usamljenosti izmenile su zauvek život ovog talentovanog umetnika koji je samo želeo da slobodno stvara. Prešao je velik put, preturio preko glave tonu problema, a sve kako bi shvatio jednostavnu i nepobitnu činjenicu istinitu za svakoga – postoji samo jedan način da budete zaista slobodni – kvalitet.

Planetarni uspeh tinejdžera

Talenat mladog Georgea, isprva, crpeo je snagu iz želje za slavom, poštovanjem i uspehom. Stvarima koje će ga, na posletku, skupo koštati.

Sve je počelo 1981. kada su George i Andrew Ridgeley, školski drugovi, osnovali grupu Wham! u kome je George imao ulogu kompozitora, producenta i pevača. Dvojica tinejdžera svoj prvi singl “Wham Rap! (Enjoy What You Do)” izdala su već naredne godine.

Wham! je imao neverovatan uspeh. Od 1982. – 1986. prodali su više od 30 miliona ploča. Njihove pesme bile su spoj simpatične pop muzike i tekstova koji su govorili o socijalnim problemima i ceo svet, od Hong Konga do Njujorka, ih je prigrlio.

Ipak, Georgea je vukla solo karijera, jedini način da zaista ostvari svoj dečački san i postane prava zvezda.

Debitantski solo album “Faith” objavio je 1987. lansirajući svoj novi imidž i muzički stil – mešavinu popa i soula. Naslovna numera Faith je 12 nedelja bila prva na svim muzičkim listama u SAD i uspela je da osvoji čak i srca r`n`b fanova, što je bio nezamisliv uspeh za većinu belaca na tadašnjoj muzičkoj sceni.

Cena slave

Pomalo povučenog, mladog i čak stidljivog Georgea, uspeh je dočekao nespremnog. Bez pordrške ljudi sa kojima je stvarao u grupi Wham!, mladi pevač je sav pritisak i histeriju koja je nastala oko njega morao da podnese sam.

Svi su želeli deo George Michaela, njegovo prisustvo na promocijama, događajima, TV emisijama… Za to vreme George je želeo samo da nastupa i pobegne od marketinga.

Posledice su bile neminovne. Pevač je počeo da se oseća usamljenim i postao autodestruktivan.

Odlučio je da ne učestvuje u promocijama albuma i pesama da “ne bi poludeo”. Čak je i muzički spot za, možda njegovu najčuveniju pesmu “Freedom”, snimljen sa 5 najvećih supermodela tog vremena, napravljen tako da Georga nema ni u jednom kadru. Muzičar je čak insistirao da se na samom albumu ne pojave ni njegovo ime niti fotografija. Za njegovog izdavača Sony, ovo je bilo nečuveno – kako promovisati album pod ovakvim uslovima, pitali su se.

Međutim, to je bio Georgeov način da, uz pomoć čuvenog reditelja Davida Finchera, izrazi svoj bol i želju za slobodom. Simbolično, u spotu je spaljena pevačeva jakna koja je bila sastavni deo novog imidža koji je obeležio početak njegove solističke karijere.

Posledica? Izdavačka kuća Sony odbila je da reklamira njegov album “Freedom! 90”.

Sukob izdavača i pevača je počeo.

Može li se bez zaleđine jake korporacije?

U ovom trenutku George ima 27 godina, drži u tajnosti svoju homoseksualnost, saznaje da njegov partner Anselmo ima AIDS (od čega će kasnije preminuti) i u strahu je za sopstveno zdravlje.

Ipak, rešen je da napravi presedan i izmeni način na koji izdavačke kuće prave ugovore sa muzičarima (potpišeš na početku karijere, a izdavač te poseduje doživotno).

George odlazi na sud kako bi raskinuo svoj, kako ga je nazvao, robovlasnički ugovor sa Sony-jem. Ugovor koji ga je obavezivao da za ovog izdavača mora objaviti 8 albuma i davao pravo Sony-ju da odbaci sve što mu se ne dopadne od kreativnog rada ovog autora.

(Ne)očekivano, pevač je izgubio. Ipak, gubitnik je bio i Sony budući da je George odlučio da, kud puklo da puklo, neće dalje snimati za Sony.

Rešenje se pojavilo u obliku Davida Geffena iz Dreamworksa. On je uredio da čuvena američka izdavačka kuća Virgin otkupi Georga od Sonya i omogući mu slobodu koju je toliko želeo.

Nakon što dve godine nije napisao pesmu, George Michael ponovo stvara i sav svoj bol i strah pretače u novi album “Older” i odlučuje da javno otkrije svoju homoseksualnost.

U narednim godinama ređao je uspehe, snimao duete sa drugim muzičkim zvezdama među kojima su Paul McCartney, Aretha Franklin, Stevie Wonder… i sa zadovoljstvom pevao svoj hit “Freedom”.

Obrt pod parolom “najbolji sam, može mi se”

Deceniju kasnije, 2003. godine, pevač povlači potez koji niko nije očekivao – vraća se u Sony. Novi ugovor potpisan je na obostrano zadovoljstvo i ubrzo je objavljen album “Patience”.

“Zli robovlasnik” to više nije bio, a novac je ponovo počeo da se sliva.

George Michael je uz ovog izdavača ostao sve do svoje smrti 25. decembra 2016. godine.

Iza “novog Elvisa” kako su ga neki nazivali, nisu ostali samo hitovi koji će se slušati u godinama koje dolaze. Ostala je i univerzalna pouka – ako ste mežu najboljima u poslu kojim se bavite, za sobom možete srušiti koliko god mostova želite. Novac će ih ponovo izgraditi. Na vama je samo jedno, pratite svoje instinkte i budite najbolji – snovi se tada lako ostvaruju.

Foto: Youtube screenshot

Poslednja izmena dana 8. aprila 2018. u 23:10


    Ivan Radojičić

    Diplomirani filozof, novinar, community administrator, copywriter i instruktor na obuci za poslovnu upotrebu društvenih mreža. Svoju veštinu pisane komunikacije izbrusio je u novinarstvu, prateći unutrašnje i spoljno političke teme. Radio je u više domaćih i stranih štampanih i online medija……. Saznaj više »