Molim vas pripazite na stepenik dok budete napuštali vaš leteći automobil. Izvolite, uđite u sobu za opuštanje. Želite da se pripremite za letovanje? Pustićemo program pod nazivom „Odmor na egzotičnoj plaži.“ U međuvremenu biće sašivena vaša letnja garderoba. Skener je već uzeo vaše mere na onom stepeniku na koji smo vas upozorili malopre. Spakovan kofer čekaće vas na izlazu.

Ovo bi mogla da bude jedna realna situacija 2050. godine.

Više od 90 godina The Kilpinger Letter obaveštava svoje čitaoce o novim tehnologijama koje su menjale i menjaće našu svakodnevicu. Dok se ne približimo 2050. godini ajde da vidimo šta ovaj časopis predviđa za 2030. godinu.

U svetu pametnog svega stiže i pametni krevet

2030. godine dobro ćete da spavate. Vaš krevet imaće senzore koji će se automatski podešavati u skladu sa pritiskom koji pravi vaše telo. Nikad vam neće biti ni pretoplo ni previše hladno pošto će on i to uspešno da kontroliše. Pametni krevet će, naravno, komunicirati sa vašim mobilnim telefonom da bi zajedničkim snagama odredili najbolju ishranu i program vežbi za vas.

Vaš frizider biće veoma zaposlen

Frižider neće više biti samo nemi posmatrač vaših navika u ishrani. Pomno će da prati stanje namirnica i zapisane želje za sledeći obrok. Ako neki sastojak bude nedostajao on će, putem web aplikacije, to da naruči i plati umesto vas, bez vaše autorizacije.

Dron je frižiderov najbolji saradnik

Namirnice koje ste naručili dron će doneti na vaš prag u vreme koje ste vi odredili. Većina isporuka obavljaće se za najviše 30 minuta tako da ako vam se bude jela čokolada u ponoć ili sutra putujete na more, a zaboravili ste da kupite kupaći kostim stiže dron da to reši.

Ko je glavni? Wi-Fi ruter

Kuće neće biti pametne već super-pametne. Putem Wi-Fi rutera kontrolisaćete sve: kuhinjske uređaje, brave, svetla, grejanje, hlađenje i ko zna koje još gedžete koji će do tada da postanu uobičajeni. Svaki uređaj u vašoj kući imaće bezični čip koji će biti povezan sa wi-fi ruterom omogućavajući potpunu kontrolu.

Nećete više gubiti ključeve pošto ih više nećete imati

Vaš mobilni telefon zameniće svežanj ključeva. Ako vaš telefon ostane bez baterije (da, baterije će i dalje da postoje) ili vam neko isti ukrade, moći ćete da se ulogujete na bilo koji drugi aparat i pomoću skeniranja otiska prsta ili crta lica aktiviraće se ranije sačuvani digitalni ključevi.

Reciklirati ili ne reciklirati, nije više pitanje sad

Pa čak ni za reciklažu vode. Vaš tuš će da iznova da koristi vodu kojom se tuširate. Takvi uređaji će fitrirati prljavu vodu koja otiče i istu će odmah iznova da upotrebe. I ne samo to. Recikliraće se sav utrošak vode u domaćinstvima. Ovako će efikasno da se iskorišćava voda koja je već odavno oskudan resurs na planeti.

Dijagnoza i prognoza samo za vas

Personalizovana medicinska nega biće uobičajena praksa zbog značajnog pada u troškovima analize DNK. Svako će moći da ima na raspolaganju program koji odgovara njegovoj genetskoj strukturi. Preventivna nega, doze i vrste neophodnih lekova biće kreirani prema profilu genoma svakog od nas.

Čini mi se da me moj telefon prisluškuje

U 2030. godini on će to zaista i da radi. Beležiće svaku vašu reč, a vi ćete po potrebi od njega moći da zatražite da vas na nešto podseti. Korisno? Vrlo. Jezivo? Hm, i to.

Keš, keš…šta to beše keš?

Papirni novac, kovanice, kreditne i debitne kartice moći ćete da vidite u muzejima i kod kolekcionara. Najveći deo transakcija obavljaće se elektronski putem mobilnog telefona. Sve transakcije koje obavljate, vi ili vaš vredni frižider za vas, biće osigurane naprednim biometrijskim metodama koje se oslanjaju na prepoznavanje glasa, otisaka prstiju i crta lica.

Začetke svega ovoga već danas možete da vidite svuda oko vas pa nije previše ako očekujemo da će da postanu naša realnost 2030. godine. Toliko olakšanja za svakodnevni život, ali i toliko novih poslovnih prilika na vidiku.

Dobrodošli u 2030. godinu!

Poslednja izmena dana 31. maja 2017. u 08:53


Tamara Đenadić

Rođena je 1980. godine u Beogradu. Osnovne studije završila je 2003. godine na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a kao dobitnik stipendije italijanskog ministarstva spoljnih poslova i master studije iz oblasti finansija na Univerzitetu Tor Vergata u Rimu. U bankarstvu…… Saznaj više »