Sa njegovim likovima družile su se generacije danas odraslih, stasalih ljudi. Doživljaji Mikija, Šilje, uže i šire familije Paje Patka, a zatim i ekranizovane verzije Snežane, Aladina ili Male Sirene omogućili su im putovanje u svet animiranih bajki, uvek iznova dokazujući genijalnost čoveka koji ih je oživeo na malim ekranima. Potom su to putovanje mogli da iskuse i u stvarnosti – bez obzira na generacijske razlike, poseta Diznilendu i Magičnom Kraljevstvu dala je milionima još jednu priliku da se vrate u detinjstvo.

A nasleđe koje je brilijantni Volt Dizni iza sebe ostavio i dan-danas inspiriše brojne njegove poštovaoce. Od zaposlenih u „fabrikama bajki“ i preduzetnika koji ga navode kao jednog od svojih uzora, pa sve do onih koji mu, pored kreativnosti, pripisuju i neosporan talenat za marketing. Štaviše, obilazak Diznijevih parkova ne nudi samo nezaboravno iskustvo zabave, već pokazuje i zbog čega je upravo kreativnost najbolji saveznik u marketingu.

  1. Ne zaboravite na detalje.

Ukoliko biste prošetali najčuvenijim tematskim parkom, pažnju bi vam sigurno privukao omamljujući miris vanile ili cimeta. Trik je u postavljanju ventilacionih sistema iznad prodavnica slatkiša, koji služe da bi se u atmosferu odašiljale neodoljive arome. Iako ne preterano suptilan, ovo je samo jedan od načina da se posetiocima Diznilenda pruži poseban ugođaj.

Naravno, efekat tog jednostavnog detalja na profit od prodaje slatkiša ne treba ni pominjati, a poznato je da upravo detalji mogu biti presudni za doživljaj prijatnog iskustva. Nastojanje da se malim gestovima udovolji tuđim potrebama ceniće svako – i to se odnosi kako na posetioce Diznijevih parkova, tako i na klijente bilo kog preduzeća ili kompanije.

  1. Pristupačnost ne podrazumeva nužno i odsustvo ekskluziviteta.

Dok je osmišljavao njegovu izgradnju, Dizni je želeo da njegov zabavni park bude mesto za sve. Mladi ili stari, muškarci, žene i deca – taj bajkoviti svet bio je pristupačan najrazličitijoj vrsti posetilaca. Ipak, tokom saradnje sa članovima različitih korporacija koje su promovisale Diznilend kao jedinstvenu atrakciju, Dizni je došao na ideju da svoje kraljevstvo upotpuni i daškom ekskluziviteta.

Zatekavši se na Svetskom sajmu u Njujorku, uočio je da članovi korporativne elite imaju pristup tzv. VIP salonima i klubovima. Tako je nastao i čuveni Klub 33, privatna rezidencija u sklopu dela parka koji se nalazi u Nju Orleansu.

Naravno, postojala je i caka – samo za pristupanje ovom klubu treba izdvojiti tričavih 25 hiljada dolara, dok je članarina nešto manja i iznosi „samo“ 10 hiljada dolara godišnje. Oni kojima navedene cifre ne predstavljaju prepreku, sigurno će biti spremni i da malo pričekaju – naime, na učlanjenje u Klub 33 u proseku se čeka i do 10 godina.

Teško da bi o ovakvoj vrsti ukazivanja počasti najvernijim klijentima razmišljala i jedna prosečna kompanija – što ne znači i da je ideja „VIP tretmana“ apsolutno neizvodljiva. Različite privilegije ili podsticaji prilikom kupovine i korišćenja usluga odavno predstavljaju proveren način nagrađivanja lojalnosti. A čak i kada pristup ograničenoj ponudi zahteva dodatno ulaganje novca, kupci će ga rado izdvojiti ukoliko im ona donese i odgovarajuću vrednost.

  1. Odaberite odgovarajuću perspektivu.

Svesni prednosti optičkih iluzija pri izradi fotografije i videa, Dizni i njegov tim smatrali su da bi njihova primena u fizičkom okruženju dodatno obogatila iskustva posetilaca. Sve što je bilo neophodno jeste da u izgradnji Diznilenda iskoriste efekte (pre)naglašene perspektive. Prilikom postavljanja različitih objekata, a po sistemu isticanja kontrasta u njihovoj veličini, stvorili su utisak da ih posmatrači percipiraju kao bliže ili udaljenije. Tako, na primer, i dvorac Uspavane lepotice deluje mnogo veći nego što u je realnosti, a sve zbog različite visine drveća i ostalih predmeta koji ga okružuju.

Doslovna primena ovog recepta u marketingu, doduše, zahtevala bi i krajnje odmeren pristup – što ne znači da se ne bi mogle uočiti sličnosti između eksperimentisanja sa perspektivom i, recimo, isticanja jedinstvenih karakteristika nekog brenda. Pitanje je samo na koji način se mogu naglasiti njihove prednosti u cilju postizanja željenog efekta.

  1. Verni klijenti su najbolji brend ambasadori.

Brojka od preko 56 hiljada posetilaca dnevno sasvim dovoljno govori o Diznilendu kao sinonimu za dobru zabavu. Među njima je i specifična grupa najvatrenijih fanova koji ga posećuju iz jednog, nazovimo ga tako, skrivenog razloga.

Naime, da bi dodatno „uposlio“ posetioce, Diznijev tim je došao na ideju da to učini tako što će sakriti prikaze Miki Mausa po celom Diznilendu. Taktika se, naravno, pokazala kao pun pogodak – ljudi su pohrlili da pronađu što više ovakvih simbola, a zatim da podele svoja otkrića putem društvenih mreža.

Bacivši udicu sa neodoljivim mamcem, Diznijev tim nije samo omogućio fanovima da na poseban način učestvuju u avanturi, već ih je angažovao i kao brend ambasadore. Ovakva strategija u marketingu danas predstavlja jednu od najefektivnijih, što samo potvrđuje prednost uključivanja potrošača u proces izgradnje i promovisanja brenda.

  1. Iskoristite prednosti delegiranja.

Zbog činjenice da se nalazi na otvorenom prostoru, timu kompanije Dizni bilo je jasno da će prirodno okruženje doneti i neke manje prijatne momente. Gostima koji bi se tokom vožnje planinom Materhorn borili sa najezdama insekata, ili se susreli sa cičanjem miševa u pećinama Indijane Džonsa, poseta ovom bajkovitom svetu bila bi sve samo ne bajkovita. Pored toga, na ozbiljnom testu bi se našla i reputacija samog Diznilenda.

Znajući da upotreba teških pesticida ne predstavlja prihvatljivu opciju, tim se odlučio na pomalo neobičan vid autsorsinga – u noćnoj smeni angažovane su lokalne mačke koje su tumarale parkom i lovile miševe. Ova tradicija traje i dan-danas, a mačkama su se u lovu na insekte pridružili i rojevi bubamara.

Svestan da će mu za rešavanje pojedinih problema biti potrebna tuđa pomoć, Diznijev tim je rešio da iskoristi prednosti delegiranja i prepusti neugodne poslove profesionalcima. To mu je omogućilo i da se pobrine za neke važnije stvari, poput pružanja nezaboravnog ugođaja brojnim posetiocima Diznilenda. Tako i ovaj potez predstavlja još jedan u nizu primera kreativnog pristupa izazovima – što je, na kraju krajeva, talenat svojstven svima koji se u marketingu služe jedinstvenim spojem praktičnosti i mašte.

Foto: Disney.com

Poslednja izmena dana 12. marta 2017. u 02:06


Marta Levai

Rođena je 1986. godine u Novom Sadu. Završila je studije muzičke teorije na Akademiji umetnosti. U jednoj priči uvek otkrije bar još dve, i zato često sasvim slučajno opazi ono za šta se drugima čini da se ne primećuje. Na…… Saznaj više »