Da li spadate u ekstroverte – ljude okrenute ka spolja, odnosno ka drugim ljudima, ili u introverte, okrenute ka unutra, ka sopstvenom svetu misli, doživljaja i emocija? Možda ste na pola puta, pa biste se svrstali u ambiverte?

Ako ste se ikada malo studioznije pozabavili pitanjem kojoj od ove dve dimenzije pripadate, onda već znate da niko od nas nije stoprocentni ekstrovert ili introvert, već da pretežemo ka jednoj od ove dve dimenzije, imajući osobine koje opisuju obe.

Kao što sebe možemo svrstati, makar grubo, u jednu od ove dve skupine, to neretko činimo i sa ljudima koje poznajemo. Ekstroverti su oni što lako stupaju u komunikaciju sa drugima, vole da izlaze i da su okruženi drugima, dok je introvertima za optimalno funkcionisanje potrebno vreme koje će provesti sami.

Kad je reč o biznisu, ako znamo da su komunikativnost, ubedljivost i energičnost poželjne – a na prvi pogled ovo su osobine koje pripadaju ekstrovertima – da li to onda znači da je poželjnije biti ekstrovert nego introvert u ovom kontekstu? Ili je odgovor ipak malo kompleksniji od jednostavnog „da” ili „ne”?

Osvrnućemo se na glavne prednosti obe ove dimenzije, kako bismo bili bliže odgovoru na to pitanje.

Glavne prednosti ekstroverzije

Ekstrovertima je, generalno, udobnije u prisustvu većeg broja ljudi, pa se upravo ta njihova crta smatra važnom za uspeh u biznisu. Međutim, to nije jedina prednost; evo još nekih:

  • Lakše stupanje u konverzaciju. Ekstrovertnim ljudima je lakše da se upuste u razgovor sa nepoznatim ljudima, pošto su u tome udobniji. Komunikacija je, kao što znamo, vitalna funkcija svake firme. Ekstroverti se, takođe, bolje snalaze kao prodavci i kao lideri, a isto tako im je lakše da nekome saopšte neku lošu vest. Zato su im sopstvene komunikacione veštine odličan saveznik u biznisu koji inače dobrim delom počiva upravo na takvim veštinama.
  • Šire socijalne mreže. Ekstroverti, generalno, imaju razvijenije mreže kontakata i poznanstava. Oni provode više vremena u interakciji sa ljudima i širenje ovih krugova je nešto u čemu uživaju, a svaki preduzetnik zna kolika je važnost networkinga.
  • Iako nije nikakav imperativ niti garancija uspeha, harizma neretko potiče upravo od ekstroverzije, odnosno od voljnosti ovih ljudi da ih drugi slušaju i gledaju, vidljivosti i popularnosti. Oni lakše postaju influenseri; to ne znači da je introverti to ne mogu, ali su šanse ipak više na strani ekstroverata.

Glavne prednosti introverzije

Sad kad znamo šta je to što pomaže ekstrovertima u svetu biznisa, evo i koje su prednosti introverzije u istom kontekstu.

  • Introverti su, generalno, skloniji učenju, čitanju i razmišljanju, tako da oni temama koje ih zanimaju pristupaju dubioznije od ekstroverata. To im pomaže da postanu stručnjaci za oblasti kojima se bave, pa zato neki od najpoznatijih inovatora u oblasti tehnologije sebe opisuju kao introverte.
  • Upravo to što se najbolje osećaju kada nisu u intenzivnom kontaktu sa ljudima introvertima omogućava da se bolje i lakše fokusiraju. Tako oni svoju pažnju mogu da usmere ka onome što rade, bez ometanja, zahvaljujući čemu mogu da budu veoma produktivni.
  • Bliskiji odnosi. Introvertni nisu najsrećniji kad su u društvu drugih; štaviše, neretko će izbegavati takve situacije. To ne znači da su oni nedruštveni, već da na drugačiji način razvijaju i neguju odnose sa ljudima. Oni obično imaju manje prijatelja, ali su zato njihovi odnosi generalno dublji i bliskiji nego što je to slučaj sa ekstrovertom i njegovih četiri stotine najbližih poznanika.

Gde se vi nalazite?

Već znamo da je veoma retko da se neko može stoprocentno pozicionirati u jednu od ove dve dimenzije; većina nas je negde između ova dva pola, pretežući ka jednom. To znači da čak i najveći ekstroverti povremeno mogu uživati u samoći i tišini, isto kao što introverti mogu biti vešti u socijalnim situacijama.

Može se činiti da je ekstrovertima lakše, ali to uopšte ne mora biti slučaj. Gdegod se nalazili na ovom kontinuumu, imate mnoštvo stvari koje mogu raditi za vas, kao i onih na kojima vi možete da radite. Ekstroverzija i introverzija nam možda mogu odrediti ono što bismo radije činili, ali nijednom ekstrovertu neće pasti teško da uđe u cipele introverta, kao ni introvertu u rokovnik ekstroverta, ako su za to motivisani.

Poslednja izmena dana 28. oktobra 2017. u 16:17


Ina Borenović

Ina je master psihologije, sa raznolikim iskustvom: od regrutacije i selekcije vojnog kadra, konsaltinga iz oblasti ljudskih resursa, pa sve do pisanja, predavanja, bavljenja psihologijom marketinga i preduzetništva. Sertifikovani je trener asertivnosti, sa završenim edukacijama iz grupne analize (osnovni nivo)…… Saznaj više »