Teško da postoje ljudi koji makar jednom nisu odoleli kupovini neke sitnice koja, u najgorem slučaju, zaista ničemu ne služi.

Doduše, standardni nepraktični proizvodi koji bi mogli pripasti – nazovimo je – kupovina-iz-fotelje kategoriji, već odavno su pomalo passé. Za razliku od njih, na tržištu se ponekad mogu naći i posve specifični izumi. Iako na prvi pogled interesantni, praktična primena sledećih proizvoda ipak je, u manjoj ili većoj meri, diskutabilna.

  1. „Klimatizovana“ obuća. Ovaj svojevrsni model cipela nastao je u Japanu, a njegovim idejnim tvorcima cilj je bio da napave obuću u kojoj stopala mogu da „dišu“.

Navodno, ove cipele sprečavaju znojenje nogu i neprijatne mirise. Mehanizam „klimatizacije“ stopala funkcioniše na sledeći način: nekoliko malih „ventilacionih otvora“ povezuju spoljašnju stranu đona sa unutrašnjom. Unutar cipele, izvestan broj sitnih otvora za provetravanje povezan je sa malom vazdušnom pumpom, a uz pokrete pri hodanju, vazduh iz cipela se kroz ventile „odvodi“ u te ventilacione otvore. Na taj način se iz obuće ispumpava višak vazduha.

Problem može nastati ukoliko tokom njihovog nošenja počne da pada kiša, iako proizvođači tvrde da je ovaj model cipela vodootporan.

  1. USB kamen. Običan kamen, iz koga ide žica na čijem kraju se nalazi nastavak za USB ulaz u računaru, teško se može nazvati revolucionarnim tehnološkim izumom. Kad se priključi na računar, jedino što korisniku preostaje jeste da posmatra kako se apsolutno ništa ne dešava.

I to samo zato što je fajlove i datoteke nemoguće preneti u obično parče stene. Pri tome, kamenje baš i ne važi za standardne provodnike električnih impulsa neophodnih za razmenu informacija između računara i USB memorije.

  1. Kišobrani za cipele. Jedna od manje prijatnih strana hodanja po pljusku jeste ta što se obuća pokvasi, nakon čega na njoj ostaju i blatnjave fleke. Neko se zato dosetio da napravi kišobrančiće za cipele, koji bi obuću zaštitili od kiše.

Nevolja je u tome što, u najboljem slučaju, samo prednja polovina cipela ostaje suva – pod uslovom da se pri hodanju uspeju eskivirati sve moguće bare.

Ono o čemu tvorac ovog izuma nije razmišljao, jeste da sve što pada odozgore teži sili gravitacije. Tako se i voda sa kišobrana sliva najpre niz noge, a potom i u unutrašnjost cipela. Još jedan problem predstavlja i to što cipele moraju imati neki vid malih otvora na vrhu, u koje bi drška kišobrana mogla da se „zabode“ kako bi on stajao uspravno.

  1. Baby Mop. Ova vrsta odelca za bebe posebno je dizajnirana tako da sa prednje strane nogavica i spoljne strane rukava ima tkaninu koja liči na krpu za brisanje poda. Kada ga beba nosi, a pri tome slobodno puzi po podu, dobija se svojevrsni pomoćnik koji će se nehotice pobrinuti da površine poda kući postanu besprekorno čiste.

Pod opravdanom pretpostavkom da je Baby Mop nastao u cilju olakšavanja života majkama opterećenim kućnim poslovima, dizajner ovog komada odeće nesumnjivo je imao najbolje namere.

  1. Kačket sa perikom. Za razliku od standardnog kačketa, deo koji pokriva teme glave zamenjen je nekom vrstom perike.

Ovaj proizvod namenjen je prvenstveno muškarcima koji se suočavaju sa krajnje neprijatnim problemom gubitka kose na temenu. Kao i Baby Mop, verovatno je napravljen iz najbolje namere. Ipak, izvestan deo javnosti dočekao ga je uz negativne kritike, najpre zbog čudnih pogleda i podsmeha upućenih osobama koje ga nose.

  1. Obrnuti kišobran. Tačnije, izvrnuti. Neko se dosetio da napravi kišobran koji izgleda kao kada ga vetar izvrne naopačke. Interesantna stvar u vezi ovog izuma jeste da se na kraju drške kišobrana nalazi cev koja je povezana sa nekom vrstom plastične kese.

Na taj način, neko ko sa ovim specijalnim kišobranom šeta po kiši može skupiti izvesnu količinu vode u obliku kišnice. Činjenica da se voda u neograničenim količinama može natočiti iz slavine bez obzira na vremenske uslove, čini svrhu ovog proizvoda pomalo diskutabilnom.

I tu nije kraj neobičnim proizvodima koji su se u nekom trenutku našli na tržištu. Recimo, postoji držač za laptop koji se može zakačiti na volan automobila – što možda i ima smisla ukoliko se neko, na primer, zaglavi u gužvi na graničnom prelazu pa odluči da duže čekanje prekrati dovršavajući neki posao.

Ili, specijalni oslonac za bradu u vidu trake koja se postavi na rukohvate u javnom prevozu.  Putnici koji stoje u metrou mogu nasloniti glavu na tu traku ukoliko im se tokom vožnje prispava.

Teorija je ok, dok praksa ne pokaže suprotno

Ovo su samo neki od izuma kojima je ponekad teško naći adekvatnu primenu u praksi. Ipak, ne može se poreći da pojedine među njima odlikuje određena doza inventivnosti, kao i želja za olakšavanjem svakodnevnog života.

Međutim, koliko god bili altruisti sa nesvakidašnje kreativnim idejama, izumitelji bi ponekad ispustili da uoče jesu li njihovi prozvodi ljudima zaista potrebni, ali i upotrebljivi u realnim situacijama. Iz navedenih primera može se videti da „nuspojave“ korišćenja određenih proizvoda anuliraju potencijalnu dobit njihovog korišćenja.

Na primer, kod kišobrana za cipele noge u svakom slučaju postaju mokre zbog slivanja vode u unutrašnjost obuće.

Isto tako, podsmesi i neuobičajeni pogledi prolaznika mogu odvratiti potencijalnog kupca od nabavke kačketa sa perikom.

Izvrnuti kišobran takođe neće postati najprodavaniji proizvod iz istih razloga, ali i zbog odgovarajućih meteoroloških uslova i vremena neophodnog za skupljanje kišnice.

I činjenice da već postoji smisleniji izum u vidu slavine.

To, ipak, ne znači da izvestan broj nestandardnih kreacija ne može doživeti određenu popularnost, jer svaka roba eventualno nađe svog kupca. Međutim, ovakvi trendovi odlaze u zaborav kada ljudima jednostavno dosade, i to je neizbežna sudbina proizvoda koji uglavnom ničemu ne služe. S druge strane, navedeni zaključci mogu lako „pasti u vodu“, pogotovo kada postoji vrlo izvesna mogućnost da proizvodi poput ovde prikazanih nastaju sa svrhom da zabave ljude.

Foto: Y’amal

Poslednja izmena dana 11. decembra 2016. u 02:03


    Marta Levai

    Rođena je 1986. godine u Novom Sadu. Završila je studije muzičke teorije na Akademiji umetnosti. U jednoj priči uvek otkrije bar još dve, i zato često sasvim slučajno opazi ono za šta se drugima čini da se ne primećuje. Na…… Saznaj više »