Na greškama se uči, zar ne? Možda zvuči kao otrcana fraza, ali zaista je tako. Kako ne biste morali baš sve da učite na sopstvenim greškama, nastavljamo sa listom od 25 najvećih biznih neuspeha u istoriji. Nakon prvih osam, sada donosimo još toliko priča o poslovima i idejama koje su koštale pravo malo bogatstvo, a sada se nalaze u istoriji loših biznih poduhvata.

17. Woolworth’s

Britanci su bili veoma vezani za takozvane „Woolies” objekte, pa im je prilično teško palo kada se 807 ovih prodavnica hrane i kućnih potrepština zatvorilo, nakon skoro 100 godina poslovanja. Woolworth’s je dugo bio najveći prodavac u muzičkoj industriji u celom Ujedinjenom Kraljevstvu tokom pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka. Igrao je ulogu u proslavljanju Bitlsa i Madone, ali ništa od toga nije pomoglo kada je došlo vreme da se biznis privede neslavnom kraju.

16. Premier cigarete bez dima

Cigareta bez dima dugo je predstavljala sveti gral duvanske industrije, još otkad je Regan ležerno zapalio Chesterfield na nacionalnoj televiziji. U nastojanjima da umanji štetne efekte koje uvlačenje duvanskog dima u pluća ima, RJ Reynolds je lansirao Premier cigaretu, „sistem unosa nikotina u organizam bez dima, uz osećaj vrhunskog užitka”. Barem su ga oni tako opisivali 1988. godine, ali proizvod nije zaživeo među svojom ciljnom grupom. Ne samo da su ove cigarete bile skupe i imale ukus uglja, već su gih korisnici droga koristili kako bi unosili supstance koje nisu bile duvan. Cena ovog promašaja bila je astronomska – iznosila je milijardu dolara.

15. Bre-X Minerals

Bre-X Minerals je 1995. godine bila mala rudarska kompanije iz Kalgarija vrednosti manje od milion dolara, kada je objavila da je pronašla nalazišta zlata u Busangu u Indoneziji. Njihove deonice su, kao rezultat pronalaska zlatnog rudnika, kolosalno porasle. Posle serije događaja, među kojima je ispadanje jednog čoveka iz helikoptera, nakon čega su ga pojeli tigrovi, ubrzo je cela stvar raskrinkana kao prevara. Tada je otkriveno da je ova kompanija lažirala rezultate pronalaska zlata, te da je prosipala uzorke zlata po nalazištu kako bi izgledalo da zlata ima. U narednih nekoliko nedelja prestala je da postoji, nakon što su ih svi investitori napustili, te su se našli u istoriji najvećih biznis neuspeha i prevara.

14. IndyMac

Jula 2011. godine nadležne institucije u Americi stavile su katanac na sedmog najvećeg zajmodavca u ovoj zemlji, što je u mnogima izazvalo radoznalost, ali i prvi realan uvid u finansijsku krizu koja se na svet obrušila 2008. IndyMac je osnovan 1995. godine kao Countrywide Mortgage Investment. Njegova svrha bila je da se, u interesu federalnih kreditnih i hipotekarnih asocijacija, pobrine da vrednosti kredita ne rastu drastično. U vreme sloma, ova kompanija držala je oko 30 milijardi dolara u aktivi, što ju je svrstalo u četvrti najveći bankarski peh u istoriji.

13. Edison Records

Biti prvi uvek sa sobom nosi izvesne teškoće. Tako je Tomas Edison osnovao prvu kompaniju za reprodukciju zvuka i pride izumeo fonograf, prvi uređaj za snimanje i puštanje zvuka, davne 1877. To je doživelo veliko interesovanje u muzičkoj industriji, a isti uređaj korišćen je i kao prvi diktafon u poslovnom svetu. Prvi svetski rat doveo je do nestašice materijala koji je Edison koristio za pravljenje voska po tajnom receptu, koji je koristio u proizvodnji. Vrednosti deonica ove kompanije su se strmoglavile, a konkurencija je iskoristila priliku da lansira gramofone sa iglama (što je takođe izum nastao u Edison Labsu). Tako je Edison Records kompanija izgubila ne samo kupce, već i kredibilitet i 1929. godine stavila je katanac na svoje poslovanje.

12. Tucker Automobiles

Ambiciozna kompanija za proizvodnju automobila koju je osnovao Preston Taker poslovala je samo godinu dana (od 1947. do 1948). Za to vreme, napravili su 51 vozilo, ali njihova priča i dalje je živa, kroz muzeje, automobilske klubove, filmove, pa čak i video igru u kojoj svi voze Tucker. U čemu je problem? Tucker je svojim kupcima nudio opciju da kupe opremu i detalje u maniru automobila koji su poručili i pre nego što bi automobil bio napravljen. Ovaj potez doneo im je ništa drugo do inspekcijski nadzor i optužbe za prevaru, a priča je uskoro dobila neslavan kraj. Ipak, od 51 napravljenog Tucker automobila, danas postoji 47, što samo govori o tome koliki potencijal je imala ova kompanija.

11. Sharper Image

Sharper Image kompanija osnovana je 1977. godine, a bavila se kataloškom prodajom ručnih satova za džogiranje, a zatim je prerasla u high-end prodavnicu potrošačke elektronike. Potom su se proširili i na prodaju Oreck usisivača i Ionic Breeze prečišćavača vazduha. Samo, nevolja je bila u tome što ovaj prečišćavač nije radio ono što je ova kompanija tvrdila da je njegova svrha. Nakon što su izgubili tužbu protiv Consumer Reportsa zbog negativne kritike, kompanija koja je testirala njihove proizvode objavila je da Ionic Breeze zapravo otpušta određene nivoe ozona. Prodavnica je zatvorena 2008. godine, što je njene kupce primoralo da kupuje precenjene uređaje iste namene.

10. Washington Mutual banka

Washington Mutual Bank ili, skraćeno, WaMu bila je najveće američko udruženje za štednju i kredite; tačnije, šesta najveća banka u SAD i… najveći bankarski neuspeh u istoriji. Nakon deset dana intenzivnog povlačenja novca od strane njenih klijenata krajem septembra 2008. godine, ukupan gubitak iznosio je 16 milijardi dolara, odnosno 10 odsto depozita. FDIC (Federalna korporacija za osiguranje depozita) joj je odmah potom oduzela sva sredstva, a JPMorgan Chase je kupio njene poslovnice narednog dana doslovce za sitniš. Ova holding kompanija trenutno se nalazi u okviru takozvanog Poglavlja 11 – zaštiti od kreditora tokom ograničenog vremenskog perioda tokom kog mora da reorganizuje svoje poslovanje.

 

Nastaviće se…

Poslednja izmena dana 6. septembra 2016. u 03:15


Ina Borenović

Ina je master psihologije, sa raznolikim iskustvom: od regrutacije i selekcije vojnog kadra, konsaltinga iz oblasti ljudskih resursa, pa sve do pisanja, predavanja, bavljenja psihologijom marketinga i preduzetništva. Sertifikovani je trener asertivnosti, sa završenim edukacijama iz grupne analize (osnovni nivo)…… Saznaj više »